Yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin dışa bağımlılığını ve maliyeti önemli ölçüde azaltacağını belirten Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, sigorta şirketlerinin yenilikçi ürünlerle yenilenebilir enerjiyi desteklediğini belirtti. 

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI SİGORTAYA TALEBİ ARTIRDI

Yenilenebilir enerji yatırımlarının artması, globalleşen yatırımcı profili ile birlikte gelişen risk yönetimi algısı ve özellikle bazı yatırımlarda kreditörün sigorta poliçesi talep etmesi gibi nedenlerle bu alandaki sigortalanma talebinin arttığını belirten Benli, “Enerji santrallerinde dünyada en çok tercih edilen poliçe türü riskler sigortasıdır. Türkiye’de de bazı şirketler, tesislere özel olarak tasarlanan tüm riskler teminatı üzerinden ilerliyor. Diğer şirketler ise, HES-GES-RES projelerini, kurulum ve işletme dönemi olarak iki aşamaya göre ayırıyorlar.” dedi. 

SİGORTA POLİÇELERİ TESİSLERE KÂR KAYBI TEMİNATI SUNUYOR

Benli, kar kaybı teminatı konusu tesisler için oldukça önemli olduğunu belirtti. Konuyla ilgili yorumlarını da şu sözlerle belirtti. “Kar kaybı teminatı sayesinde işletmeler uzun süreli iş durumlarında maddi kayıpların önüne geçilebiliyor. Bu ürünün faydalarını doğru bir şekilde anlattığımızda sektördeki penetrasyonun çok daha iyi noktalara geleceğini düşünüyoruz. Söz konusu güvenceleri içeren bu sigorta ürününün bilinenin aksine çok pahalı değil. 1 MW’lık lisanssız Güneş Enerji Santrali yatırımının yaklaşık maliyeti 1,5 milyon dolar seviyelerinde. Yatırım yapılan tesislerdeki risk tespit çalışmaları sonrasında belirlenen prim fiyatları ise toplam yatırımın yüzde 1'ini bile aşmıyor” dedi.