Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansında (ICCI) konuşan ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, enerji sektöründe STK’ların rolünü masaya yatırdı. Çeçen, 2014-2020 döneminde, EPDK desteği ile sektörde 194 Ar-Ge projesinin hayata geçtiğini ve bu sürece önemli katkı sağladıklarını belirtti. 

 “ENERJİ PİYASALARININ GELİŞMESİ STK’LARI GÜÇLENDİRDİ”

“Enerji sektöründeki sivil toplum kuruluşları, sektöre yatırım yapan üye şirketlerini temsil eden çatı örgütler olarak ekosisteme önemli katkı sağlıyor. Türkiye’deki enerji sektörünün dinamik yapısı ve gelişim süreci özel sektörün payının artmasını sağlıyor. Ayrıca Enerji STK’larının görev ve sorumluluklarında da değişimlere neden oluyor” diyen Çeçen, özel sektördeki yatırım alanlarının çeşitlenmesi ve yatırımcıların artması sayesinde yeni STK’ların kurulacağına işaret ettiğini söyledi. Çeçen, konuşmasına şu sözlerle devam etti. “Kamunun yatırımcı ve işletmeci rolü sayesinde süreç daha yapıcı ve düzenleyici fonksiyonların olduğu bir şekle bürünüyor. Bu sayede STK’lar kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkileri durumu değişiyor. STK’lar ESAB ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi kamu ve özel sektör ortaklığı ile başarılı işlere imza atıyor. Biz de ELDER olarak vizyonumuzla uyumlu olarak her iki STK’nın da üyesi olarak başarılı örnekler oluşturuyoruz” 

“ÖZELLEŞME İLE REKABET ARTTI” 

Çeçen, Türkiye Enerji Sektöründe iki temel faktör 2000’li yılların dinamiklerini belirledi dedi. İki temel faktörün ise özelleştirme ve serbestleşme olduğuna işaret etti. Çeçen, “2000’li yılların başında Türkiye’nin enerji portföyünde güneş enerjisinin payı neredeyse yoktu. Şimdi ise kurulu gücü 6.000 MW’ı aştı. Rüzgarda da benzer bir durum yaşanırken bu yılın sonunda 10.000 MW’a yaklaşması bekleniyor. Enerji ekonomisinde karbonsuzlaşma, yerlileşme, dijitalleşme önemli bir parçaya dönüştü. Depolama, mikro-şebekeler ve talep tarafı katılımı gibi iş alanları iş gündeminin ilk sırasına yerleşti” dedi.