Schnedier Electric’in kralbet ürettiği tüm UPS sistemlerinde verim, modülerite, iş sürekliliği ve yönetilebilirlik gibi kavramların temel tasarım kriterlerini oluşturduğunu söyleyen Burak Özyol sorularımızı yanıtladı. 

OEM’ler özelinde geliştirdiğiniz UPS teknolojileri hakkında bilgi verebilir misiniz?  Bu alanda Türkiye’de üretim ve montaj mevcut mu, detaylandırır mısınız?

Schneider Electric günümüzde OEM makina imalatçılarının ürettiği sistemlerdeki elektrik enerjisi kalite problemlerine çözüm sağlamak amacıyla Easy UPS serisi kesintisiz güç kaynağı sistemlerini pazara sunmuş durumdadır. Easy UPS serisi, Monofazde SRVS, trifazade 3S ve 3M serisi ile gruplandırılan geniş bir ürün gamına sahip durumda. SRVS serisi 1-10 kVA aralığında monofaze giriş ve monofaze çıkış olarak üretilmektedir. En öne çıkan teknik özellikleri çok geniş giriş gerilim toleransı, 6 ve 10 kVA da 1.0 (kVA=kW) çıkış güç faktörü ve %94 verim değeridir. Bu özellikleri ile entegre olduğu ekipmanı tüm elektriksel problemlere karşı tam korumayı verimli bir şekilde yaparken IGBT redresör teknolojisi ile diğer elektriksel sistemler ile uyumluluğu arttırmaktadır. 

Üç fazlı sistemler ise 10-200 kVA gibi geniş bir güç aralığında OEM’lerin birçok farklı ihtiyacına cevap verecek şekilde tasarlanmış durumda. IGBT redresör teknolojisi ve üç seviyeli inverter teknolojisi kullanılmaktadır. Bu sayede verim değeri %96 seviyelerine çıkarılırken, çıkış güç faktörü 1.0 olarak sağlanmaktadır. 10-40 kVA aralığındaki UPS sistemleri dahili modüler akü teknolojisi sayesinde kolay kurulum ve kolay işletme imkanı sunmaktadır. Ürün ailemize işte bu nedenle “Easy” adını vermiş bulunmaktayız. Ayrıca 10-40 kVA aralığındaki dahili akülü UPS sistemleri için devreye alma ve ürün kayıt işlemleri kullanıcı tarafından yapılabilmektedir. Bu durum kullanıcıları oldukça kolay ve esnek operasyon imkanı tanımaktadır.

Schnedier Electric portföyünde bulunan UPS sistemleri Filiplinler, Fransa, Hindistan ve Çin olmak üzere dünya genelindeki fabrikalarımızda tasarlanmakta, test edilmekte ve üretilmektedir.

Yeni dönemde kesintisiz güç kaynakları ile ilgili sektöre sunacağınız yeni ürünler hakkında bilgi verebilir misiniz? Nasıl bir Ar-Ge çalışması ile geliştirildi? 

Baktığınızda bir ürünün tasarımı esnasında üzerinde çalışılan ve o UPS’in müşteri ihtiyacını karşılaması yönündeki kabiliyetini belirleyen birçok etken mevcut. Schneider Electric açısından önce çıkan bazı etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz. Öncelikle UPS sistemleri kritik ekipmanları besleyen elektrik ekipmanı olduğundan güvenilirlik seviyesinin çok yüksek olması gerekir. Bu parametreyi yüksek tutabilmek için çok güvenilir elektrik devreleri tasarlamanız gerektiği gibi arızayı da en hızlı şekilde gidebilmeniz gerekmektedir. Schneider Electric bünyesinde üretilen 3 fazlı UPS sistemlerinde en son teknolojiye sahip anahtarlama ve kontrol sistemleri mevcuttur. Ayrıca 60 kVA ve üzerindeki güçlerde modüler mimariye sahip olan Easy 3M ailesi arıza giderim süresini çok kısaltarak iş sürekliliğini arttırmaktadır. 

Schnedier Electric’in ürettiği tüm UPS sistemlerinde verim, modülerite, iş sürekliliği ve yönetilebilirlik temel tasarım kriterlerini oluşturmaktadır. Bu tasarım kriterlerinin ötesinde yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla patenti teknolojileri ile dünyanın en yüksek verimli ürünlerini üretir bir konumdadır. Bu yüksek teknoloji ürünler ile birlikte pazarın beklediği temel teknik özelliklere uygun ve asli görevi ilk yatırım maliyetinde optimizasyonu sağlamak olan ürün serileri de geliştirilmekte ve ülkemizde talep görmekte. Bu ürün grubu şu anda 200kVA ya kadar mevcut durumda ve paralellenerek 1200 kVA mertebesine yükselebilmektedir. Schneider Electric olarak ilerleyen dönemde bu ürün grubunu ulaşacağı kapasiteyi arttırmayı hedeflemekteyiz.


Schneider Electric UPS çözümleri neden tercih edilmeli? Schneider Electric bu noktada neler vaat ediyor?

Schneider Electric’in ürün portföyüne baktığımızda tüm UPS çözümlerinin güvenilir, verimli ve izlenebilir sistemler olarak tasarlandığını ve üretildiğini görüyoruz. Üretilen sistemle kullanmış olduğu inverter teknolojileri ile yarı iletken ömrünü uzatmaktadır. Bu sayede, bu inverter teknolojisi kullanılan UPS’lerin hizmet ömürleri piyasaya kıyasla çok uzun yıllara yayılabilmektedir. Bir ek yapmak gerekirse, kullandığımız modüler mimari ile ürünlerin arıza giderim sürelerini çok kısaltmakta ve böylece UPS’in bağlı olduğu sistemin her daim işlevsel olmasını sağlamaktayız.
Yüksek verim, tüm Schnedier Electric UPS sistemlerinin ortak parametresidir. Bu sayede işletme giderleri minimum seviyeye düşmekte ve elektrik faturasından tasarruf sağlamaktadır. Aynı zamanda yüksek çıkış güç faktörü ile daha fazla aktif güç üretebilmektedir. Bu iki özellik sayesinde OEM imalatçılarına daha az alan ile daha çok güç ve besleme süresi sunmakta.

İhracat pazarlarına yönelik iş yapan OEM imalatçılarımız, Schneider Electric’in uluslararası üretici olmasının getirdiği avantajları fazlasıyla deneyimlemekteler. Uluslararası servis ağımız sayesinde ihtiyaç duyulması haline üretmiş olduğumuz UPS sistemlerine dünyanın neresinde olursa olsun destek verebilmekteyiz.

Bu UPS çözümlerinin bakım ve servis hizmetleri nasıl veriliyor? Uzaktan erişim mümkün mü? 

Schnedier Electric olarak üretmiş olduğumuz tüm ürünler izlenebilir teknolojiye sahiptir ve ürün izleme ve yönetimi sağlayan ECOSTRUXTURE mimarisine uygundur. 
UPS sistemlerimize geleneksel bakım hizmetleri verebildiğimiz gibi uzaktan izleyerek de tüm önleyici hizmetleri verebilmekteyiz. Geleneksel bakım hizmetlerinde parça dahil ve parça hariç olmak üzere iki ana tipte bakım anlaşmalarımız ve garanti uzatım hizmetlerimiz mevcuttur. Bu hizmetler sayesinde ekipmanların işletme ömrünü uzatarak kesintisiz hizmeti garanti etmekteyiz.
Ekipmanların bağlanabilir sistemler olduğundan bahsetmiştim. Bu sayede tüm UPS sistemlerinin merkezi bir izleme yazılımına entegre edilebilmeleri mümkün olmaktadır. Lokasyon bağımsız tüm sistemleri gerçek zamanda izleyebilir, anlık ölçümlere ulaşabiliriz. Ekipman uyarı ve alarm mesajlarını ise e-posta ve/veya geliştirdiğimiz mobil uygulamalar ile kullanıcılara iletebiliriz. Bu hizmeti “Software as a Service” adı başlığında hizmet olarak da sunabilmekteyiz.
 
Schneider Electric’in kısa ve orta dönemde Türkiye UPS pazarındaki hedeflerini paylaşabilir misiniz? Bu doğrultuda 2020 ile ilgili hangi iş gündeminiz ön plana çıkıyor?

Türkiye, oldukça dinamik ve rekabetin ön plana çıktığı bir pazar. Rekabet şartları hem Schneider Electric olarak bizleri hem de çözüm sunduğumuz müşterilerimizi pazar için optimum olarak geliştirilmiş ürün ve çözümler geliştirmeye yönlendiriyor. Schnedier Electric patentli teknolojisi olan ECOnverison UPS çalışma modu ile EN 62040-3 standardında belirlenen ve on-line UPS sistemleri tarafından sağlanan class-1 sınıfında %99 verim değerini sunmaktadır. Bu sayede kendine en yakın teknolojiye sahip sistemlere nazaran çok daha düşük işletme maliyetlerine sahip olmaktadır. Yapmış olduğumuz çalışmalardan ve kurulumu tamamlanmış projelerden elde ettiğimiz veriler bize ECOnversion teknolojisi ile çalışan UPS sistemlerinde yatırım geri dönüş süresinin 12 ay gibi oldukça kısa sürelere inebildiğini gösteriyor. Müşterilerimiz için yaratmış olduğumuz bu ve bunun gibi katma değerler ile birlikte onların pazardaki rekabet seviyelerini de en üst seviyeye taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Veri merkezi ve Endüstriyel tesislerde kullanılan bu teknoloji ile toplam sahip olma maliyetini en düşük seviyede tutarak işletmelere enerji verimliliği konusunda destek olmayı hedefliyoruz.
2020 yılı bizler için pazardaki ihtiyaçlara yönelik farklı amaçlara hitap eden ürünleri geliştirmeye devam ettiğimiz bir yıl olacak.