ST Enerjisini Üreten Fabrikalar Dergisi’nin kasım sayısında son dönemde hayata geçen projeleri mercek altına aldı. Bursa Beton fabrikasında hayata geçen enerji verimliliği uygulamaları ise kapak konuğumuz oldu. 

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR 

Fabrikalar özellikle ihracat alanında kendini geliştirmek ve kar marjını artırmak amacıyla en büyük gider kalemi olan enerji için verimlilik çalışmalarına devam ediyor. Konuyla ilgili yatırım hedefini açıklayan markalardan biri Arçelik oldu. Enerji verimliliği için 50 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıklayan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, iklim değişikliği için önemli bir adım daha attıklarını anlattı. Sevindirici bir gelişme de Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi’nden geldi. İnşa sürecinin önemli bir kısmının tamamlandığını belirten YEO Solar CEO’su Tolunay Yıldız, Tesisin 12 gaz motorunun devreye alınmasıyla hizmete girdiğini söyledi ve detayları anlattı. 

FABRİKALARIN HEDEFİ GÜNEŞ

Güneşten enerji üretmeyi hedefleyen fabrikalardan da yeni haberler geliyor. Gülermak Çelik, İzmir Aliağa OSB’de bulunan üretim tesisinin çatısına güneş enerji santrali kuracak. Projenin kurulumunu ise Asunim üstlenecek. Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali projesini hayata geçirmeye hazırlanan Mars Logistics, bu proje için 1 milyon dolar ayırdı. Projenin lokasyonu Hadımköy Lojistik Merkezi olacak. 

YATIRIMLAR SONUÇLARINI VERMEYE BAŞLADI 

Firmalar, hayata geçirdikleri yatırımların meyvesini almaya başladı. Bu firmalardan biri de NG Kütahya Seramik oldu. Geliştirdikleri entegre yönetim sistemi sayesinde yılda 750 MW enerji tasarrufu sağlayan NG Kütahya Seramik, yılda 1 milyon 600 bin kişinin harcadığı enerjiyi geri kazandı. 

KAPAK KONUĞUMUZ BURSA BETON 

Sektöründe 1986 yılından beri faaliyet gösteren Bursa Beton, Bursa, Kütahya, Yalova ve Bandırma’da kurulu yeni tesis teknolojisi ile 24 saat kesintisiz hizmet sunuyor. Bursa Beton A.Ş. Genel Müdürü Barbaros Onulay, enerji verimliliği için geliştirdikleri projeleri ve ekonomik santral modeliyle elde ettikleri avantajları anlattı. Detayları ST Enerjisini Üreten Fabrikalar Dergisi’nin kasım sayısında okuyabilirsiniz…