Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi konusunda geldiği noktayı değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa’da ilk sıraya, dünyada ise dördüncü sıraya yerleşti. Hedefimiz güneş paneli üretiminde dünyadaki ilk üç ülkeden biri olmak” dedi.  

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre 2002 yılında elektrikte 31 bin 846 MW olan Türkiye'nin kurulu gücü bu mart ayı sonu itibarıyla 100 bin MW’ı aştı. Ayrıca son yıllarda yapılan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla elektrikte 2002 yılında yüzde 38 olan yenilenebilir enerjinin payı da yüzde 54'e yükseldi. Söz konusu yatırımlarda en dikkat çekici artışın ise güneş enerjisinde yaşandığı, Türkiye'nin 2014'te 40 megavat olan güneş enerjisi kurulu gücünün 8 yılda 200 kat artarak 8 bin megavatı aştığı vurgulanan açıklamada, kurulu güçteki artışın beraberinde Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarını da getirdiği ifade edildi.

ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ

PANEL ÜRETİMİNDE AVRUPA'DA LİDER KONUMDAYIZ 

Türkiye’nin dünya genelinde yılda ortalama 185 bin MW panel üretim kapasitesi bulunuyor. Dünyada ilk sırada ise 124 bin MW üretim kapasite bulunan Çin yer alıyor. Çin’i 14 bin megavat ile Vietnam takip ediyor. Güney Kore ise 9 bin 200 megavatla üçüncü sırada bulunuyor.  Türkiye ise 7 bin 960 megavatlık üretim kapasitesiyle dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından da 7 bin 400 megavat üretim kapasitesiyle Malezya ve 5 bin 700 megavatlık üretim kapasitesiyle ABD geliyor.

RÜZGAR ENERJİSİNDE DE YATIRIMLAR SÜRÜYOR 

Geçtiğimiz yıl 10 bin megavat sınırını aşan rüzgar enerjisi kurulu gücünde de yatırımlar sürüyor. Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesine ulaşan rüzgar enerjisinin kurulu gücü 10 bin 864 MW’a ulaştı. Rüzgar enerjisi üretiminde kullanılan ekipmanlarda da yerlilik oranı arttı. İlk olarak "kule" üretimiyle başlayan yerli üretim, çeşitlenerek türbin üretimini de içerecek çeşitliliğe erişti. Türkiye'de üretilen rüzgar türbini, kanatları ve kuleleri dünyanın birçok ülkesine de ihraç ediliyor.

HEDEF DÜNYADA İLK 3

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Dönmez, yenilenebilir enerjinin toplam elektrik kurulu gücündeki payın artmasının enerji arz güvenliğinde büyük öneme sahip oldu. Bu alanda hayata geçen yatırımlar meyvelerini toplamaya başladı. Sadece kurulu gücümüzde yenilenebilir enerjinin payını artırmak yetmez. Aynı zamanda bu alandaki teknolojilerin yerlileştirmek gerekiyor. Türkiye bu konuda önemli bir başarıya sahip oldu. Güneş ve rüzgar enerjisinde dünyanın önemli üreticilerinden biri oldu. Yeni yatırımlarımızla dünyada ilk üçe girmek en önemli hedefimiz.” (AA)