Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) tarafından gerçekleştirilen Dijital Enerji Forumu'nda SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi’nin "Türkiye'de Enerji Sektörünün Dijitalleşmesi Kapsamında İş Modellerinin, Teknolojilerin ve Gerekli Mevzuat Altyapısının Değerlendirilmesi" raporu paylaşıldı.

İlgili rapora göre, enerji sisteminin dönüşümü ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine geçiş, sektörde yaşanan dijital devrime paralel şekilde gerçekleşiyor.

Enerji sektöründeki dijital dönüşüm yatırım anlamında çok sayıda fırsat sağlarken, bunların değerlendirilmesi amacıyla Türkiye'nin, mevzuat, sosyo-kültürel koşullar, finans, teknolojik altyapı, şebeke planlaması ve altyapısı, kentsel gelişim konularında stratejiler geliştirmesi gerekiyor.

ENERJİ VE İŞ GÜCÜ MALİYETLERİ ARTIYOR ENERJİ VE İŞ GÜCÜ MALİYETLERİ ARTIYOR

Enerji sektörünün dijital dönüşümünde nesnelerin interneti, yapay zeka, makine öğrenimi, büyük veri ve blok zincir başta olmak üzere robotik süreç otomasyonu, artırılmış gerçeklik gibi dijital teknolojiler sektörde yaygın şekilde kullanımlarıyla dikkat çekiyor.

Raporla alakalı olarak görüşlerini paylaşan SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, Türkiye'nin dünyadaki yeşil mutabakat ve yeşil dönüşüm süreçlerinin bütünleşerek hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

SHURA olarak enerji dönüşümünün teknoloji, ekonomi, enerji politikaları ve sosyo-ekonomik faydaları gibi tüm yönlerinin araştırıldığını söyleyen Güllü, "Bugün açıkladığımız raporla enerji dönüşümü kapsamında yaptığımız çalışmaların hayata geçme sürecinde dijitalleşme ve yeni iş modellerinin önemini ortaya koyduk. Öte yandan Türkiye’deki enerji sektörü için geçerli olabilecek öneriler geliştirdik." Dedi.

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN İHTİYAÇ VE İŞ MODELLERİ

SHURA’nın raporuna göre enerji sektöründeki gereksinimler, altı ana başlık altında yer alıyor.

Bunlar, dağıtık enerji kaynaklarının yönetimi, elektrifikasyonun yönetilme ihtiyacı, şebeke altyapısı üzerindeki etkiler, artan enerji tüketimi, değişen tüketici beklentileri ve daha iyi veri yönetimi ihtiyacı şeklinde belirleniyor.

İlgili rapora göre, olası gereksinimlerin giderilebilmesi amacıyla tavisyeyenilikçi iş modelleri ise yapılanma, ürün ve deneyim açısından gereksinimlere bağlı olarak yedi farklı kategoriye ayrılıyor. Bu kategoriler ise şu şekilde yer alıyor:

"Arz toplayıcılar ya da sanal enerji santralleri, talep toplayıcılar, eş taraflar arası ticaret, hizmet olarak enerji sağlayıcıları modeli, enerji hizmeti şirketi, kullandıkça öde modeli, ortak topluluk mülkiyeti modeli." (AA)