Türkiye’nin dışa bağımlılığının azalmasında önemli rol üstlenen enerji sektörü, gerçekleştirilen yeni yatırımlarla ve alınan kararla politikaların şekillenmesine etkili oluyor. Yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlar yukarı doğru hareketini sürdürse de kömürün gücü etkisini sürdürmeye devam ediyor. 2019 yılında Türkiye’nin toplam kurulu gücü 91 bin 431 MW seviyesindeydi. Bu gücün yüzde 12,4’ünü linyit ve taş kömürü oluştururken yüzde 10’luk kısmı ithal kömüre aitti. 2020 yılını Ekim ayına geldiğimizde ise elektrik üretimimizin yüzde 34’ünü kömür tek başına üstlendi.

Kömürün Türkiye için önemine vurgu yapmak ve sektördeki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz günlerde maden sektörünün temsilcileriyle görüştü. Görüşmenin satır başları arasında birçok önemli nokta göze çapsa da ana gündem konusu enerji oldu. Dönmez “Cari açığın kapanmasında yerli kömürün katkısı çok büyük” dedi ve bu önemi anlatmak için şu sözlerle bir kıyaslama yaptı: “Bin megavat kapasiteye sahip bir yerli kömür santrali kurulduğunda, bu santralin yıllık üreteceği elektrik miktarı ile yıllık yaklaşık 1,24 milyar metreküp doğal gaz ithalatının önüne geçmiş olacağız. Maddi olarak da cari açığımızın kapanmasına yıllık yaklaşık 240 milyon dolarlık bir katkı sağlayacak.” Dönmez, “Cari açığı azaltmak amacıyla potansiyeli yüksek olan altın, bor ve kömür gibi yerli kaynakların aranması, geliştirilmesi ve işletilmesi için sürekli gayret gösteriyoruz” sözleriyle yapılan çalışmalara dikkat çekerken özel teşebbüsün katkılarını da önemsediklerinin altını çizdi.

ST Proses Çözümleri Dergisi olarak bu ay maden ve mineral sektörünü ele aldık. Kapağımıza konuk olan Oyak, dışa bağımlılığı yılda 350 milyon dolar azaltacak bir yatırıma imza atmaya hazırlanıyor. OYAK, bu büyük yatırım kapsamında Türkiye’nin 6.2 milyon ton pelet ihtiyacının 3 milyon tonunu tek başına karşılayan Hekimhan’a yapacak. 55 ayda tamamlanması hedeflenen Hekimhan Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin, dışa bağımlılığı yıllık 350 milyon dolar azaltması öngörülüyor. Yeni kaynak oluşturma hedefiyle kurulacak olan tesis, 750 milyon dolar yatırımla hayata geçecek.

Maden sektöründe yaşanan yeni gelişmeleri ve ileri teknoloji ürünleriyle ilgili detaylı bilgileri Aralık sayımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dilerim.