Enerji tüketiminin ve arzının artması ile birlikte üretime yönelik değişiklikler yaşanıyor, farklı kaynaklara yatırım yaparak enerjide sürdürülebilirliğe ulaşmanın formülleri aranıyor. Bu doğrultuda enerji sektörüyle ilgili 4 farklı senaryo belirlendi. McKinsey & Company, her yıl düzenli olarak hazırladığı Global Enerji Perspektifi (GEP) 2021 raporuna pandeminin neden olduğu küresel ekonomik krizi ve enerji sektöründe yaşananlar mercek altına alındı.

İlk öngörü; enerji tüketiminin, COVID-19 öncesi seviyeye hızla gerileme eğiliminde olması. Raporda; fosil yakıt tüketiminin, 2027 yılında zirve yaptıktan
sonra düşüş trendine girmesi bekleniyor. Bu tabloda, petrol tüketim miktarlarındaki düşüşün başlangıcı için 2029, doğal gaz için de 2037 yılı tahmin ediliyor. İkinci senaryoda da bu süreçte hidrojenin öne çıkması öngörülüyor. 2030’larda maliyet açısından rekabetçi hale gelmesi beklenen hidrojenin, enerji geçişinde etkili olması bekleniyor. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan güneş ve rüzgâr santrallerinin ise 2035 yılında dünyanın elektrik üretim kapasitesinin neredeyse yarısını oluşturacağı tahmin ediliyor. Yenilenebilir enerjilere hızlandırılmış geçiş senaryosu gerçekleşirse fosil yakıt tüketiminin azalan tüketim payına bağlı olarak, 2050’de karbon emisyon miktarının referans senaryodan yüzde 20 daha düşük olması mümkün görünüyor. Dördüncü öngörüye göre; önümüzdeki on yıl kritik önem taşıyor. Küresel ölçekte karbon emisyon miktarının azaltılmasına yönelik çalışmaların yanı sıra hükümetlerin daha iddialı hedefleri, somut politikalara dönüştürmesi gerekiyor.
Zira referans senaryoya göre; 2050’de küresel karbon emisyonunun halen yıllık 25 Gigaton (Gt) seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor.

Enerjinin geleceğine yönelik yatırımların bugün yeniden yazıldığı düşünülürse yenilenebilir enerji kaynakları her hâlükârda ilk sıralarda yer almış olacak. Gelişen teknolojilerle birlikte elektrik üretim miktarı daha çok artacak ve enerji depolama teknoloji yatırımları daha makul seviyelere ulaşacak.

Geleceği bugünden inşa eden enerji sektörünün tüm paydaşlarıyla görüşmeye ve hayata geçen yeni yatırımları konuşmaya devam ediyoruz.

Keyifli okumalar dilerim...