Enerji sektörü açısından gündemin yoğun olduğu bir ayı geride bıraktık. Öncelikle yatırımcıların ve solar sektöründe faaliyet gösteren firmaların merakla beklediği mini güneş YEKA ihalesinin şartları belli oldu. Türkiye’nin 36 ilinde ve 1000 MW gücünde bağlantı kapasitesini tahsisi amacıyla 10, 15 ve 20 MW kapasitelerinde olacak şekilde düzenlenecek. YEKA kapsamında kurulacak güneş enerji santrallerinde modüllerin yerlilik oranı en az yüzde 70 olması isteniyor. Mini YEKA’lar sonrası kurulacak santrallerin lisans süresi ise 30 yıl olacak. Ayrıca modül üretiminde kullanılan güneş hücrelerinde de yerlilik şartı istenecek. 

Bir diğer gelişme ise Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yayınlanması oldu. Yayınlanan yönetmelik değişikliği ile birden fazla kaynağa dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulması mümkün hale geldi. Düzenleme ile Yüzer GES projeleri tanımı da mevzuata eklenirken, bu tesislerin rezervuarlı veya regülatörlü hidroelektrik üretim tesisleri santral sahaları kapsamındaki su yüzeylerine kurulabileceği belirtildi. Düzenlemeye göre şebekeye aynı bağlantı noktasında bağlanmak kaydıyla birden fazla enerji kaynağından elektrik üretilebilecek tesisler kurulabilecek. Bu tesislerdeki yardımcı kaynak ana kaynağa dayalı ünite ile tek bir önlisans veya lisans kapsamında değerlendirilecek. Sektör tarafından bu yönetmeliğin maddeleri değerlendiriliyor, tartışılıyor. Detayları bir sonraki sayımızda inceleyebilirsiniz. 

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin artırılmasına yönelik önemli adımlar atılırken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan bir sevindirici gelişme daha geldi. Verimlilik Artırıcı Projeler ve gönüllü anlaşmalar kapsamında yapılan destek ödemelerinin 5 kat artırıldığı açıklandı. Bu sayede rakam 300 bin TL’den 1,5 milyon TL’ye çıkarıldı. Enerji maliyeti yüksek olan işletmelerin VAP desteğinden faydalanarak elde ettikleri enerji verimliliği fırsatlarını her ay kapağımıza taşıyoruz. Bu gelişmeyle birlikte sahada birçok projenin daha hayat bulacağını şimdiden söylemek mümkün. 

Enerji sektöründe yaşanan yeni gelişmeleri ve örnek fabrikalar uygulamaları ile sizlerle buluşmaya devam ediyoruz. Keyifli okumalar dilerim