Mühendislikte dünya lideri Almanların öncelikli tercihleri çalışmalarını ülke içinde paylaşmak, ulus firmalarına, halkına yarar sağlamaktır. Bulgularını nadiren İngilizce dergilerde yayınlar. Bu nadir yayınlardan biri elime geçti. Yayın 2000 - 2017 yılları arasında proses endüstrisinde çevre mühendisliği (eco-engineering) kapsamında alınmış 200 patentin incelenmesi ile sentezlenen bilgileri ve yazarların bir önerisini aktarıyor.

Yazarlar patent konularını “katı malzemelerin yönetimi” ile “çevresel etkilerin azaltılması” başlıkları altında iki kategoride toplamışlar. Malzeme yönetimine ait patentlerin %34’ü enerji tüketimini azaltma üzerine. Onu fire azaltma, ekipman maliyetlerini düşürme, proses adımlarını kısaltma ve emniyeti arttırma patentleri izliyor. Çevresel etkiler kategorisindekiler ise asitlenmenin, hava ve su kirliliklerinin, toksik atıkların azaltılması vb. konularında. 

Patentlerin tamamı TRIZ kullanılarak alınmış. TRIZ 1956 yılında Rusya’da geliştirilen, bugün en sistematik ve en kapsamlı icat ve yaratıcı düşünce aracı olarak kabul edilen metot. TRIZ deney sayısını azalttığı gibi mühendislik problemlerinde karşılaşılan açmazların üstesinden gelmeyi de öğretiyor. Bunu “çelişkiler matrisi” dediği 39x39 bir matris ile uygulatıyor. Çelişkiler matrisi sayesinde bir parametreyi iyileştirmek diğerini bozmuyor.         

Yazarların önerisini tahmin etmek zor değil; Enerji, elektrik ve kimya mühendisleri TRIZ öğrenmeli diyorlar…