Fiziksel mal üretiminin vazgeçilmezliği yetenek konuları ne olursa olsun ülkeleri endüstriyel liderlik konusuna önem vermeye zorluyor. İleri malzemeler, nano teknoloji, biyoteknoloji, çok boyutlu katmanlı imalat ve Endüstri 4.0 kapsamındaki tüm konular Avrupa Birliği başta olmak üzere bilinçlenmiş ülkelerde eğitim, araştırma fonları ve programlar ile destekleniyor. 
*            *            *
Endüstriyel liderlik çalışmaları tek başına teknolojik ilerlemeleri değil, bu ilerlemelerin birbirleri arasındaki etkileşimleri ile sosyal yaşama olası etkileri üzerinde de duruyor. İcatların yakınsamaları, insan yaşamına, sağlığına ve konforuna etkilerini de öngörü çalışmaları içeriyor. Buna uzay madenciliği ve uzay fabrikaları gibi alanlar da dahil edilmiş.
*            *            *
Diğer bir konu da bireysel endüstri liderliği... Ülkeler ve firmalar hem araştırma-geliştirme projelerini yönetebilmeleri, hem de gelişmeleri doğru biçimde kullanabilmeleri için endüstri liderlerine muhtaçlar. Bunun için liderlerde bulunması gereken özellikler de tanımlanmış. İlk özellik doğru yargılama kapasitesi. Kafa karıştırıcı gelişmelerin ve korkutucu çatışmaların olduğu ortamlarda bilgiye, bilgeliğe ve temel değerlere bağlılığı kaybetmeyerek iyi kararlar alabilmek endüstri liderlerinden bekleniyor. 

İkinci beceri de ortak aklı oluşturabilmek için başkalarının katılımını sağlayacak motivasyon yeteneği. Bunun için de endüstri liderleri insanların ümit ve korkularıyla bağlantı kurabilecek duygusal zekaya sahip olmalılar.

Üçüncü temel gereksinim de çatışma yönetimi. Bu da kurumların dokusuna zarar verebilecek olayları engelleyebilmek için zorunlu. 
Demek ki endüstriyel liderlik için teknoloji ve psikoloji birlikte öğrenilmeli!