İnovasyonun ticarileştirilememesi, en büyük sorunlardan biri haline gelmiş durumda. Türkiye’de yapılan Ar-Ge çalışmalarının ticarileşmesi noktasındaki sıkıntıları ortadan kaldırmayı ve sanayide dönüşümü gerçekleştirmeyi amaçlayan Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG); Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki teknopark, Ar-Ge merkezleri, kalkınma ajansları ve üniversite projelerini, “3. Ar-Ge & İnovasyon Zirvesi ve Sergisi”nde bir araya getirmeye hazırlanıyor. 17-18 Ekim 2018 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek etkinlikte; Türkiye’de bir ilk olarak üretilen ve füzeler için milli-yerli safir kubbe üretiminde geliştirilen safir kristalleri ile askeri görüntüleme sistemleri için üretim sistemi kalifikasyonu sağlanmış germanyum tek-kristalleri de sergilenecek ürünler arasında yer alıyor. 

14 OTURUMDA 60 KONUŞMACI BULUNACAK
Sağlık, uzay araştırmaları, savunma sanayi, enerji, iletişim ve çevre konulu birçok buluş ve icada ev sahipliği yapacak olan 3. Ar-Ge&İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde, iki gün boyunca 14 oturumda 60 konuşmacı bulunacak. İnovasyonun en önemli sorunu olan ticarileşememe, sanayideki dönüşüm, Ar-Ge tabanlı yerel kalkınmanın önündeki engellerin giderilmesi gibi oldukça önemli konular gündeme taşınacak. Türkiye'nin yerli yeniliğini temsil eden etkinlikte; uzay çevresel şartlarına ve yüksek radyasyona dayanımlı olarak Türkiye’de ilki geliştirilen uydular için güneş hücreleri, termal kamera ve kızılötesi optik sistemler için optik pencere ve mercek olarak kullanılan, Türkiye’de ilk olarak askeri standartlara uygun nitelikte yerli olarak geliştirilen germanyum tek-kristalleri, yüksek balistik niteliğiyle zırhlı araçların optik penceresi olarak kullanılan, saat camı, ütü tabanı gibi sivil kullanım alanları da bulunan, ülkemizde üretimi hedeflenen füzelerin kubbe ihtiyacını karşılayacak kristal büyütme alt yapısına sahip safir kristalleri sergilenecek.

Gazi Üniversitesi Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bronz sponsor olarak yer aldığı etkinlikte, Ar-Ge çalışmalarına dayalı geliştirilen diğer ürünler arasında; füze erken uyarı sistemlerinde tehdit algılayıcı olarak kullanılan güneş-körü UV dedektör, doğal gaz, LPG, karbon monoksit gibi patlayıcı, zehirleyici gazları algılayabilecek yüksek duyarlılıkta ve düşük maliyetli gaz sensör prototipleri, üretim sektöründe kullanılabilir nitelikte enerji verimli (Low-E) cam yüzeyler, su ve nem ile muhatap olabilecek elektronik cihazların kartlarını koruyucu su tutmayan (hidrofobik) yüzeyler de dikkat çekiyor.