Bir iş fikri ortaya çıktığında, en çok ihtiyaç hissedilen yeterli sermayedir. Ancak herkesin her zaman böyle bir sermayesi bulunmamaktadır. Bu durumda Kosgeb sunduğu farklı paketlerle girişimcilere destek hizmeti sunmaktadır. Ticarete başlamak ve kendi işini kurmak isteyen kişiler bu kuruma başvurarak destek alabilmektedir.

Girişimcilerin yeni iş alanları yaratmasına destek olan bu kurum, hem Türkiye ekonomisine olumlu katkı yaratmakta hem de istihdam oranının artmasını sağlamaktadır. Devletin de içerisinde yer aldığı bir destek programı ile hem girişimcilik eğitimi hem de sermaye desteği sunan Kosgeb, aynı zamanda KOBİ’lere özel destek programları da sunmaktadır.

Ticaret hayatına yeni atılacak kişiler ve ticaret hayatı olan ancak büyümek isteyen KOBİ’ler arasında Kosgeb’den destek alarak hayallerine kavuşan kişilerin sayısı oldukça fazladır.

Kosgeb’e Kimler Başvurabilir

Her iş kurmak isteyen Kosgeb’den yararlanamamaktadır. Sanayiyi geliştirme ve destekleme başkanlığı bu konuda bazı kriterler belirlemektedir. Bu destek kredisinden yararlanmak için öncelikle kurumun vermiş olduğu iş kurma eğitiminin alınması gerekmektedir.

  • Yeni iş kurma planı olan ve iş hayatına atılmak isteyenler
  • İş yerini geliştirmeyi düşünenler
  • İşletmesinde yeni makine ve teçhizata ihtiyacı olanlar
  • Firmasının tanıtımını yapmak isteyenler
  • Daha fazla personel istihdam etmek isteyenler
  • Yurt içi ve yurt dışı fuarlarına katılım sağlamak isteyenler
  • Personeline eğitim vermek isteyenler
  • Ar-Ge ve inovasyon projeleri geliştirmek ve bu projeleri hayata geçirmek isteyenler

Kosgeb’e başvuru yaparak eğitim programına katılabilmekte ve uygun görülmesi durumunda destek kredilerinden faydalanabilmektedir.

Kosgeb’e Nasıl Başvurulur

Kurumun vereceği desteklerden faydalanabilmek için birkaç adımda gerçekleşen işlemlerin tamamlanması gerekmektedir.

Bunlar,

Kurum Veri Tabanına Kayıt Yaptırmak: Kosgeb desteklerinden faydalanmak için öncelikle kurum veri tabanına kayıt yapılması gerekmektedir. Kurumun web sitesine giriş yaparak, kayıt bölümünden bu adım tamamlanmaktadır.

Kobi Beyannamesi: Bir işletmeye sahip olunması durumunda, bu işletmenin KOBİ olup olmadığının belirlenmesi için, firma bilgilerinin sunulacağı Kobi Beyannamesi’nin doldurulması gerekmektedir.

Beyanname Kontrolü: Başvuru yapan kişinin sunduğu beyanname, Kosgeb tarafından incelemeye alınmaktadır. Bu inceleme KOBİ alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmekte ve daha sonra başvuru yapan kişiye bildirimde bulunulmaktadır.

Desteklere Başvurmak: Kurumun internet sitesinde yer alan destek seçeneklerini inceleyerek, bu desteklerden hangisinin kriterlerine uygun olunduğu anlaşıldıktan sonra Kosgeb uzmanları ile görüşme yapılmaktadır.

kosgep başvuru

Kosgeb Girişimcilik Destek Programı

Bu destek programının ilk amacı, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasıdır. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması, istihdamın arttırılması, İş Geliştirme Merkezleri’nin çoğalması ve bu merkezlerin girişimciliği desteklemesi programın diğer amaçları arasında yer almaktadır.

Bu programdan küçük ve orta ölçekli işletmeler, girişimciler ve İş Geliştirme Merkezleri’ni yönetmek üzere kurulan tüzel kişilikler faydalanabilmektedir.

Girişimcilik Destek Programı 4 bölümden oluşmaktadır.

Bunlar,

  • Girişimcilik eğitim programı
  • Yeni girişimci desteği
  • İş Geliştirme Merkezi desteği
  • İş Planı Ödülü

Bölümleridir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, kendi işini kurmak isteyen girişimcilere uygulanan eğitim programıdır. Bu programda, iş planı ile kişinin kuracağı işletmede başarı oranını arttırması amaçlanmaktadır. Bu eğitim minimum 70 saatlik eğitim ve atölye programından oluşmaktadır. Bu eğitimler Kosgeb başta olmak üzere, İŞKUR, belediyeler ve meslek kuruluşları tarafından düzenlenmektedir. Yükseköğretim kurumları da örgün eğitim kapsamında girişimcilik eğitimi düzenleyebilmektedir.

kosgep destek

Girişimcilik eğitimi kendi içerisinde genel ve özel hedef gruplarına yönelik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Özel hedef grupları gençleri, kadınları ve dezavantajlı grupları ifade etmektedir. Eğitimlerin tamamı ücretsizdir.

Yararlı Linkler:

https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/iletisim

https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekler/3/destekler

https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/liste/2/duyurular