Evsel enerji tüketiminin yüzde 50’den fazlasının ısıtma soğutmaya harcandığını hatırlatan Arslan, programlanabilen ve anlık olarak takip edildiği akıllı sayaç ve uzaktan kontrol sistemleriyle tasarruf sağlamanın, doğalgaz ve diğer enerji kaynaklarına daha az bütçe ayırmanın mümkün olduğunu belirtiyor.  

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, “Doğal gazın çevreci bir yakıt olması, şehirlerin havasının yaşanabilir seviyeye gelmesini sağlıyor” diye konuştu. Arslan, teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı akıllı sistemler sayesinde karbon salımının her yıl binlerce ton azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Akıllı şebekeler ve akıllı sistemlerin enerji piyasasına birçok avantaj sağladığını söyleyen GAZBİR Başkanı Arslan, “Akıllı sistemler; güvenli şebeke işletmeciliği, kaynakların verimli kullanımı gibi önemli operasyonel katkılarının yanında, teknoloji yoğun servislerle müşterilere sunulan hizmetin kalitesine ciddi katkıda bulunuyor. Haberleşmede IoT yani nesnelerin interneti olarak tanımlanan etkileşim sayesinde, sağlanacak fayda sadece sayaçların uzaktan okunması değil, akıllı bina yönetimine kadar gidebilir. Ancak, akıllı sistemler denilince akla sadece sayaç ve uzaktan okuma gelen algının da mutlaka değişmesi gerekiyor. Buradan sağlanacak fayda, akıllı sistemlerin yaygınlaşması için yeterli değil” dedi. 

“ABONE SAYISI 6 MİLYONDAN 13,5 MİLYONA ULAŞTI”
GAZBİR olarak, doğal gazın verimli kullanılması için tüketicileri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Arslan, “Bunun sonuçlarını görüyoruz ancak önümüzdeki yıllarda daha fazla göreceğiz. Doğal gaz kullanımı ülke genelinde hızlı bir büyüme kaydetti. 10 yıl gibi bir sürede abone sayımız 6 milyondan 13,5 milyona ulaştı. 45 milyon vatandaşımız halihazırda doğal gaz konforundan faydalanıyor. Doğal gazı uzun süredir kullanan tüketicilerle yeni kullanmaya başlayanlar arasında tüketim alışkanlıkları farklılık gösteriyor. Tüketim kültürünün verimlilik yönünde geliştirilmesi çok önemli. Tüketimin akıllı sistemlerle desteklenmesi ve bu konuda mevzuat altyapısının oluşturulmasıyla evlerimizi daha düşük konfor sıcaklıklarında ısıtıp, daha az tüketim yaparak tasarruf seferberliğine önemli katkı sağlayabiliriz. Akıllı sistemler, bunu uzaktan ve tek tuşla yapıp, anlık takibini sunabiliyor. Şunu unutmamalıyız ki, ölçmediğimiz bir şeyi yönetmemiz mümkün değil. Evsel enerji tüketimimizin %50’den fazlasını ısıtma-soğutmaya harcadığımızı göz önünde bulundurursak; programlanabilen, kullanım alışkanlıklarımızı görebildiğimiz ve anlık olarak takip edebildiğimiz akıllı sayaç, akıllı termostat ve uzaktan kontrol sistemleriyle tasarruf sağlamak, doğal gaz ve hatta diğer enerji kaynaklarına daha az bütçe ayırmak mümkün” diye konuştu.