Ar-Ge desteği alanında proje yönetim uzmanlığı yapan Experto'nun Genel Müdürü Jülide Birol; "Ar-Ge merkezleri kurulumunda firmaların temel hedefi ithalatı azaltmak. Özellikle otomotiv sektöründe kullanılan yan sanayi ürünlerinde ihracatta kg başına düşen dolar değerini artırarak katma değeri yüksek ürünler çıkartmak" dedi.

Son dönemde Türkiye’de Ar-Ge desteği konusunda yaşanan artış, hedeflenen yenilikleri de beraberinde getirdi. Bu payda, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak ve yerli sanayiyi güçlendirmek amacıyla artırdığı devlet destekleri, AB ülkelerine göre açık ara farkla ileride görünüyor. TÜBİTAK TEYDEB, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, Teknoyatırım destekleri üzerine proje yönetimi uzmanlığı yapan Experto, Ar-Ge konusunda Türkiye’nin verdiği devlet desteklerinin AB ülkelerinden daha fazla olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.
250 aktif firması bulunan ve yaklaşık 200 firmasının toplam değeri 12 milyar TL’yi aşan Experto’nun Genel Müdürü Jülide Birol, Türkiye’de kurulan Ar-Ge merkezlerinin hangi sektörlerde yoğunlaştığına ve hedeflenen yeniliklere dair açıklamalarda bulundu. Birol, “Experto olarak son 2 yılda 82 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurduk. Bu merkezler yoğunlukla kimya, makine, tekstil, mobilya, elektrik-elektronik, bilişim ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar oldu. Özellikle otomotiv sektörü bu konuda başı çeken sektörlerden biri” dedi.

“TÜRKİYE’DE 800 AR-GE MERKEZİ BULUNUYOR”
Birol, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de 2018 Şubat ayı itibari ile 800 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Ar-Ge merkezleri kurulumunda firmaların temel hedefi ithalatı azaltmak. Özellikle otomotiv sektöründe kullanılan yan sanayi ürünlerinde ihracatta kg başına düşen dolar değerini artırarak katma değeri yüksek ürünler çıkartmak. Örneğin kimya sektöründe çevre dostu ürün üretim süreçlerini geliştirmek son dönemlerde ön planda olmaya başladı. Tüm Ar-Ge merkezleri için şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ithal edilen hammaddelerin üretimine yönelik çalışmalar hızla artıyor”.