Endüstri mühendisi,

  • Ürün ve hizmetlerin üretim ve dağılımını en verimli şekilde gerçekleştirmek
  • Hammadde, iş gücü, makine, enerji, çevre ve para gibi kısıtlı kaynakların oluşturduğu sistemlerin tasarımını, işletilmesini ve yönetilmesini,
  • Bu sistemlerin üretkenliğinin arttırılmasını ve rekabetin güçlenmesini

sağlamalıdır.

Bu mühendislik alanında matematiksel modelleme, analitik düşünme ve yaratıcılık bir arada bulunmalıdır. Aynı zamanda bu mühendislik alanında çok sayıda bilimsel çalışma gerçekleştirilmektedir. Endüstri mühendisleri, projeye mühendislik yaklaşımı içerisinde bütünsel bir sistemde, ekonomik özellikleri ve sistemlerin arasındaki etkileşimi göz önünde bulundurarak çözüm sunmaktadır. Bu çözüm süreci sırasında güncel bilgi teknolojilerinden de faydalanılmaktadır.

Bu meslek çalışanlarının amacı, daha iyi, kaliteli, hızlı, güvenli ve az maliyetli ürün, sistem ve projeler ortaya çıkarmaktır.

Endüstri Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği Eğitiminin Süresi ve İçeriği

Endüstri Mühendisliği, tüm mühendislik eğitimlerinde olduğu gibi üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümleri arasında yer almaktadır. Üniversitelere göre farklılık göstermekle birlikte bu bölüm, Mühendislik, Mühendislik – Mimarlık, İşletme Fakültelerine bağlı olarak sunulmaktadır.

Bu bölümde 4 yıllık eğitim süreci boyunca, mezuniyet sonrasında mesleki yeterlilik açısından oldukça çeşitli dersler verilmektedir. Bu derslerin başlıcaları, Fizik, Kimya, İşletme Yönetimi, Olurluluk Raporları (Fizibilite), Endüstri Sosyolojisi, Teknik Resim, Yabancı Dil, İstatistik, İş Etüdü, Üretim Yöntemleri, Nümerik (Sayısal) Analiz, Malzeme, Mukavemet, Ekonomi, Kalite Kontrolü, Şebeke Analizi, Lineer Cebir gibi hem iş alanına hem de çalışma hayatının genel esaslarına yönelik derslerdir.

Bu bölümde liderlik özelliğine sahip ve matematiği seven kişiler başarılı olmaktadır. Bir diğer yandan Endüstri mühendisliği teknoloji ile ilgili bir meslek olduğu için kişinin teknolojiye ve bilgisayara ilgi duyması gerekmektedir. Analitik düşünme, modelleme ve optimizasyon yeteneğinin ön plana çıktığı meslekler arasında yer akmaktadır.

Endüstri Mühendisleri Hangi İş Kolunda Çalışmaktadır

Endüstri mühendislerinin çalışma alanı oldukça geniştir. Çalışılacak sektöre, üretim ve yönetim kollarından en az birinin bulunuyor olması yeterlidir. Üretim planlaması, tedarik zincirleri yönetimi, 5S ve Kaizen tipi çalışmalar, tam zamanında üretim uygulamaları, iş zaman etütlerini gerçekleştirme, yalın üretim ve yalın düşünce prensiplerini uygulama, ayrıntıları inceleme gibi farklı yöntemler üzerinde endüstri mühendislerinin çalışma şansı bulunmaktadır.

Endüstri Mühendisliği bölümü mezunlarına, büyüyen ekonomiye katkıda bulunan kurumsal şirketlerde ihtiyaç hissedilmektedir. Kurumsal şirketlerde, bu alandan mezun olan kişiler, Tedarik Zinciri Planlama Uzmanı, Satış/Pazarlama Müdürü, Finansal Planlama Uzmanı, Üretim Planlama Mühendisi, Lojistik Müdürü, Kalite Mühendisi, Güvenlik Mühendisi, ERP Danışmanı, İnsan Kaynakları Müdürü, Depo Müdürü, İş Geliştirme Uzmanı, Müfettiş, Portföy Yöneticisi gibi birçok departmanda çalışabilmektedir.

Sektörel anlamda sınır tanımayan meslekler arasında yer alan endüstri mühendisliği, yazılım, telekomünikasyon, perakendecilik, ağır sanayi, otomotiv, ilaç, savunma, hızlı tüketim, bankacılık, danışmanlık gibi her türlü sektörde çalışma imkanı bulmaktadır.

Endüstri Mühendisliği’nin Diğer Mühendislik Alanlarından Farklı Nedir

Endüstri mühendisliğinin diğer mühendislik alanlarından farkı sadece makine odaklı bir yaklaşıma sahip olmamasıdır. Bu mühendislik alanı insan faktörü ve insan psikolojisi ile yakından ilgilenmektedir. Aynı zamanda sosyal bilimler ve doğa bilimleri ile iç içe bir alandır.

Bu meslek kolunun ana amacı, sistemleri daha verimli hale getirmek ve sorunlu sistemlere çözüm bulmak olduğu için, tek bir alanda uzmanlık yetmemektedir. Endüstri mühendisinin, bilgisayar mühendisleri gibi bilgisayar teknolojileri yani veritabanları ve yazılımları, internet, yönetim bilişim sistemleri ve programlama bilgisinin yanı sıra, matematik, muhasebe, ekonomi gibi alanlarda da bilgi sahibi olması gerekmektedir.