Haziran ayında EİB'nin ihracat artışının yüzde 9 olduğunu söyleyen Eskinazi, "Ocak - Haziran döneminde; Türkiye'nin ihracatı yüzde 12 artarken, EİB ihracatını yüzde 20 arttırdı. İnovasyon, Ar-Ge ve Tasarım odaklı, katma değerli ürün ihracatını arttırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 


Ege İhracatçı Birlikleri, 2018 yılı Haziran ayında 631 milyon 665 bin dolarlık sanayi ürünleri ihraç ederken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 6'lık artışla 353 milyon dolardan 373 milyon dolara yükseldi. Madencilik sektörünün ihracatı ise; yüzde 10'luk artışla 81 milyon 721 bin dolara çıktı. 

EİB'NİN YILLIK İHRACATI 13 MİLYAR DOLARA DAYANDI

Yılın ilk yarısında yüzde 20'lik ihracat artışıyla 6 milyar 647 milyon dolar dövizi Türkiye'ye kazandıran Egeli ihracatçıların son 1 yıllık ihracatı ise; yüzde 18'lik artışla 12 milyar 938 milyon dolara ulaştı. EİB'nin hedefi Temmuz ayında yıllık ihracatta 13 milyar doları aşmak olacak.

Ege İhracatçı Birlikleri çatı altındaki 12 ihracatçı birliğinin, 10 tanesi 2018 yılı Haziran ayında, bir önceki Haziran ayına göre ihracatını arttırmayı başarırken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 2017 yılı Haziran ayı performanslarının gerisinde kaldılar.

YILIN İLK YARISI BEKLENTİLERİMİZE UYGUN GEÇTİ

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2018 yılının ilk yarısının beklentileri doğrultusunda geride kaldığını, ihracatlarının 13 milyar dolara dayandığını kaydetti. 

Haziran ayında Türkiye'nin ihracatının yüzde 5 arttığını, EİB'nin ihracat artış hızının ise yüzde 9 olduğu bilgisini veren Eskinazi, "Ocak - Haziran döneminde ise; Türkiye'nin ihracatı yüzde 12 artarken, EİB ihracatını yüzde 20 arttırdı. Benzer tablonun yılsonunda da oluşması için İnovasyon, Ar-Ge ve Tasarım odaklı, katma değerli ürün ihracatını arttırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 

"Seçim geride kaldı gündem ekonomi ve ihracat olmalı" diyen Eskinazi, OHAL uygulamasının kalkması ile birlikte Türkiye hızla normalleşeceğini, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım konusunda daha istekli olacağını, bu sayede Türk ekonomisinin yılın ilk çeyreğindeki yüzde 7.4'lük büyüme rakamını aşacağını, ihracat rakamlarının da artışına devam edeceğini sözlerine ekledi.