Açık Kaynak Kodlu Sistemler Yarını Nasıl Değiştirecek


Panelde konuşan Mehmet Fatih Zeyveli, “Türkiye’nin 2017 yılı yazılım sektörü hacminin 16 Milyar TL. Bunun da 2 Milyar TL’sinin yurt dışı kaynaklı kapalı kodlu sistemlere harcandı.” dedi. Yurtdışına giden paranın yurtiçinde kalması için açık kaynaklı özgür yazılımlara öncelik verilmesinin altını çizen Zeyveli, “Açık kaynak kodlu yazılımlar aslında millidir.” dedi, Zeyveli konuşmasında “Dijital dünya, açık kaynak kodlu sistemlerle gelişmektedir. Gelişmek istiyorsak “open source” dünyaya ayak uydurmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Millidir”

‘Teknoloji Açık Tarafta Gelişiyor: Açık Kaynak Sistemlere Göç’ panelinde, ‘Açık Kaynak Kod’dan ne anlamalıyız?’, ‘Açık Kaynak Kod Sistemler yarını nasıl değiştirecek?’, ‘Açık ve Milli ayrımı nedir?’, ‘Türkiye’de teknoloji öncüleri açık kaynağın neresinde?’ sorularına cevaplar arandı. Panelde Zeyveli, “Açık kaynak kodlu yazılımlar aslında millidir. Finansal bağımsızlığımız ve kendimizi geliştirebilmemiz milli olduğunu gösterir. Dünyaya mal olmuş bir şeyin memleketi olmaz.” dedi ve bundan dolayı var olan açık kaynak kodlu yazılımların muadillerinin üretilmesine gerek olmadığının altını çizdi.

 “Açık ve Kapalı Yazılımların Birlikte Çalışabileceği Yapı Oluşturulmalı”


2017 Türkiye yazılım gelirinin 16 milyar TL olduğunun ve bunun 2 milyar TL’sinin Microsoft ve Oracle gibi kapalı kaynak kodlu sistemlere harcandığını vurgulayan Zeyveli, yaygın olarak kapalı kod yazılımı geliştiren kurum ve kuruluşların yerinde kurulum maliyetlerini arttırıp cloud servisine yönlendirildiğinin altını çizdi. Zeyveli “Pardus tarzı açık kaynak kodlu sistemlere geçiş yapılmadığı takdirde 5 ile 10 yıl arasında cloud sistemine yahut başka tür sistemlere geçmek zorunda kalacağız.” dedi. Bu konunun alternatifi olmadığını, açık ve kapalı yazılımların bir arada çalışabileceği bir sistem belirlemek zorunda olunduğunun altını çizdi ve ekledi “Gelişmek için open source dünyaya ayak uydurmalıyız.”