1966 yılında Batıçim ile temelleri atılan ve bugün sadece Ege Bölgesi’nin değil, Türkiye’nin en önemli sanayi gruplarından biri konumunda bulunan Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi ve Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, çimento sektörünü değerlendirerek grubun üretim ve ihracat rakamları hakkında bilgi verdi. 


Türkiye çimento sektöründe, 2017 yılında yüzde 12,2’lik ihracat artışı olduğunu söyleyen Ünal: “2017 yılında ülkemizden toplam 12,7 milyon ton çimento ihracatı gerçekleşti. Değer olarak ise 530 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. 2018 yılında hem miktar hem değer olarak ihracatın artacağını öngörüyoruz.” dedi.
Türkiye’nin 2017’de dünyanın en çok çimento ihracatı gerçekleştiren 5 ülkesinden biri olduğunu da hatırlatan Ünal, 2017’de en büyük çimento ihracatının ABD, Suriye ve İsrail’e, en büyük klinker ihracatının ise Gana, Fildişi Sahili ve Kolombiya’ya yapıldığını vurguladı. Ünal, “ABD’ye çimento satışları 2016 yılına kıyasla yüzde 13 gerilerken iç savaşın devam ettiği Suriye’ye olan ihracatımız yüzde 33 arttı. Üçüncü en büyük ihracat pazarımız olan İsrail’e olan ihracatımız ise yüzde 8 arttı.” dedi.
Ünal, son dönemdeki en büyük yatırımları olan Batısöke yeni üretim hattı ile grubun toplam klinker üretim kapasitesinin 4 milyon tona yükseldiğini ve ihracat rakamının yılda 40 milyon dolar seviyesine çıkacağını söyledi. 


Büyümeye ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam
“Batı Anadolu Grubu olarak önümüzdeki yıllarda hedeflediğimiz bölgeler arasında Batı Afrika ve Güney Amerika kıtaları yer alıyor. İhracat pazarlarımızı genişleterek büyümeye ve Türkiye ekonomisine değer katmaya devam edeceğiz” diyen Ünal konuşmasında çimento sektörünün içinden geçtiği döneme de dikkat çekti.
Çimento ihracatında dünyada ilk beş içerisinde yer alan Türkiye’nin önündeki en büyük tehlike maliyetlerde yaşanan artış. Çimento sektöründe maliyetin yarıdan fazlasını kömür ve elektrik maliyetleri oluşturuyor. Enflasyon, asgari ücret artışı, işgücü maliyeti artışı gibi tüm sektörlerin etkilendiği maliyet artışlarına ek olarak çimento sektöründe maliyetin yarıdan fazlasını oluşturan elektrik ve kömürde ciddi bir zam söz konusu. Elektrik fiyatları 2018 başında yüzde 8,8 arttı. 1 Nisan itibariyle devreye girecek olan son kaynak tedarik tarifesiyle birlikte ise yılbaşındaki artışın üzerine yüzde 10 daha artmış olacak. Toplamda elektrik maliyeti 2017’ye kıyasla 2018’de yüzde 19,68 zamlı olacak. Kömürde ise yerli kömür fiyatındaki artış, ithal kömür fiyatındaki artış ve kur artışı kaynaklı yüzde 34 zam söz konusu. Yeni imzalanan toplu iş sözleşmesi çerçevesinde işgücü maliyetleri de yüzde 13,8 artacak.  2017 Global Cement raporuna göre Türkiye’deki çimento fiyatı ise Pakistan’dan sonra dünyada sondan ikinci sırada. Dolayısı ile çimento sektörünü 2018 yılını artan talep ve daralan marjlarla geçirecek. Hazır betonda da maliyeti oluşturan kalemlerde enflasyon oranının çok üzerinde artışlar yaşandı. Toplam maliyet içerisinde çimentonun payı %30 iken mıcırın payı %20. Mıcır fiyatları 2017 yılına kıyasla yaklaşık %15 yükseldi. Bu durum %1-3 kar marjı ile çalışan beton sektörü açısından oldukça yüksek bir maliyet artışına işaret ediyor. Avrupa Hazır Beton Birliği ERMCO verilerine göre Türkiye’deki beton fiyatı Rusya’dan sonra 18 ERMCO üyesi ülke arasında sondan ikinci sırada.  

Ünal, sektörün geçmiş yıllardaki açıklarını kapatmasına yönelik neler yapılabileceğinden bahsederken çimento sektörünün geçmiş yıllarda 1 milyar dolar ihracat yapan bir sektör konumundayken, hem ihracat fiyatlarındaki hem de miktarlardaki düşüş sonrası 500 milyon dolar ihracat yapan bir sektör konumuna geldiğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nca fuar katılımları, belge alımı ve ihracat ile ilgili diğer masraf kalemleri desteklenmekte olduğunu hatırlatan Ünal’a göre sektörün ihracatını arttırabilmesi için talebin görece yüksek olduğu ülkelerde depolama, paketleme ve hatta üretim yatırımları yaparak ilgili pazarlara sadece ürün satmanın ötesine geçmek de gerekiyor.
Feyyaz Ünal sözlerini tamamlarken “Tüm bu değerleri ve umut vadeden gelişmeleri düşündüğümüzde Türkiye’nin çimento sektöründeki büyümesini sürdüreceğine şüphe yok. Burada asıl dileğimiz verimliliğe yönelik yatırımların ağırlıkta olduğu ve altyapımızın daha da güçlenerek ilerlemesini sürdürdüğü bir yıl olmasıdır” dedi.
Batı Anadolu Grubu 
1966 yılında Batı Anadolu Çimento Sanayii olarak temelleri atılan “Batı Anadolu Grubu” bugün Türkiye’nin öncü holdinglerinden biri konumuna sahip. Batı Anadolu Grubu’nun şirketleri arasında Çimento endüstrisinin güçlü şirketlerinden BATIÇİM ve BATISÖKE, enerji üretimi ve perakende satışı alanında faaliyet gösteren BATIENERJİ;  hazır beton tesisleri bulunan BATIBETON, liman işletmeciliği ve lojistik alanında BATILİMAN ve uçucu külün endüstriyel alanlarda hammadde olarak kullanımını sağlayan Ash Plus bulunuyor.