Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Demir, son senelerde hem veri bilimi hem de veri güvenliğiyle ilgili profesyonel gereksinimin arttığını dile getirdi.

AKILLI FABRİKA UYGULAMALARI İLE ENERJİ MALİYETLERİ NASIL DÜŞER? AKILLI FABRİKA UYGULAMALARI İLE ENERJİ MALİYETLERİ NASIL DÜŞER?

"AYDA 32 GB'LIK VERİ TRANSFER EDİLDİ"

Demir, son birkaç 10 senede veriyle ilgili iki büyük devrim yaşandığını belirterek, veriyi elde etme ve saklama için gerekli teknolojinin ilerlemesiyle yeni verinin yaratılış hızının çok arttığını kaydetti.

Statista'nın vermiş olduğu bilgiye göre, 2020'de 64.2 zettabyte veri yaratıldığını aktaran Demir, "1 zettabyte 1 trilyon gigabyte'a eş değer bir veri birimi. Oysa bu değer, 2010'da yalnızca 2 zettabyte'tı. Yani müthiş bir veri denizi içerisindeyiz. Verinin hareketliliği de de arttı. Daha önceki dönemlerde merkezi kurumlarda sıkıca tutulan veri internet üzerinde rahatça akmaya başladı. Dünya Bankası'nın 2020 verilerine göre, 2020'de 3 zettabyte veri transfer edildi. Başka bir deyişle dünyadaki her insan ayda 32 gigabyte'lık veri transfer etti." ifadelerini kullandı.

Demir, verinin hem artması hem de çok hareketli olmasının yepyeni sorunlar ve uygulama alanları doğurduğunu belirterek, "Elde edilen verinin saklanması, organizasyonu, anlamlandırılması ve yorumlanmasının beraberinde bu verilerin bütünlüklerini koruyarak gizli kalması bunların başında geliyor. Bu iki alanın birincisi veri bilimi, ikincisi de veri güvenliğinin önemini artırdı. Bu sebeple son yıllarda hem veri bilimi hem de veri güvenliği ile ilgili uzman ihtiyacını artırmıştır. Bugün her iki alanda da yeni iş gücü ihtiyacı bulunmaktadır." dedi.

"BÜYÜK VERİ VE ALGORİTMALARIN ÖNEMİ ARTACAK"

Siber güvenliğin, veri güvenliğinin bir alt kolu olarak düşünülebileceğini kaydeden Demir, siber güvenliğin belli başlı ilgi alanının verinin dolaşımda açık iken, karşılaştığı güvenlik sorunlarını çözmek olduğunu vurguladı.

Demir, web üzerinden gerçekleşen suçların ve saldırıların her geçen sene arttığı düşünüldüğünde, siber güvenliğin önemli bir çalışma alanı olmayı sürdüreceğini ifade ederek şu şekilde devam etti:

"Siber güvenlik üstünde çalışanların mesleki deneyimleri onların daha kolay iş değiştirebilecekleri ve yüksek maaşlar kazanabilecekleri bir alan oluşturuyor. 2025'te, 2020'de yaratılan verinin 3 katına çıkacağı tahmin edilmekte. Bu geri çevrilemez bir süreçtir. İlerideki veri bilimi profesyonelları yalnızca veri yorumlamanın değil, verinin ulaştığı büyük ölçeklerde verimli uygulamalar yapmanın yollarını arayacaktır. Bu da ister istemez büyük veri teknolojisi ve algoritmalarının önemini artıracaktır.

Veri bilimi interdisipliner bir alan. Bu konu da çalışanların istatistik, endüstri mühendisliği ve bilgisayar bilimlerinin kesiştiği noktalarda çalıştığını söyleyebiliriz. Veri güvenliği ise bilgisayar mühendisliği ve kriptoloji sebebiyle matematiğin ortak kümesidir. Bu konularda eğitimin lisans ve yüksek lisans düzeyinde daha da olgunlaşacağını önümüzdeki yıllarda göreceğiz." (AA)