Endüstriyel iletişim ve kontrol ağı CC-Link’in dünya genelinde yaygınlaşması için faaliyet gösteren CLPA (CC-Link Partner Association) sponsorluğunda, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve İnomist İletişim  iş birliğiyle düzenlenen “Koronavirüs Sonrası Yeni Dünya Düzeni: Dijital Dönüşüm Ekosistem Buluşmaları” webinar serisinin beşincisi gerçekleştirildi.

TBD İkinci Başkanı Mehmet Ali Yazıcı’nın moderatörlüğünü üstlendiği webinara; T.C. Sağlık Bakanlığı BGYS Birim Sorumlusu Dilek Şen Karakaya, Borçelik Ar-Ge ve Dijital Dönüşümden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Mustafa Ayhan, KUKA Türkiye ve Ortadoğu Direktörü Kağan Abidin ve CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel konuşmacı olarak katıldı.

"GELİŞMEK ADINA DEĞİŞİMİ BENİMSEMELİYİZ"

T.C. Sağlık Bakanlığı BGYS Birim Sorumlusu Karakaya, Bakanlıklarının Türkiye’deki en büyük ve en çok verinin işlendiği, her daim en acil ve kritik süreçlerin yapıldığı bir kurum olduğuna dikkat çekti.

Dijital dönüşümün önemini pandemiyle beraber daha belirgin bir şekilde gördüklerini ifade ederen Karakaya, söz konusu dönemde süreçlerin hızla entegrasyonu açısından büyük bir dönüşüm sürecini yönettiklerini ve uzun vadeli projelerinin bazılarını dahi iki ayda hayata geçirdiklerinin altını çizdi.

'Hayat Eve Sığar' ve aşı takip sistemleri gibi çeşitli teknolojik çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini kaydeden Karakaya, değişime direnilmemesi aksine daha fazla gelişmek adına kucaklanması gerektiğini ve dönüşümün her alanda önemli olduğunu vurguladı.

"DAHA RAHAT ÇALIŞMA KOŞULLARI OLACAK"

Pandeminin ardından çalışma modellerindeki değişimi işaret eden CLPA Türkiye Müdürü Bizel, Covid-19 ile birlikte dönüşümün çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekliliğinin anlaşıldığına vurgu yaparak, yatırım düşünmeyen sanayicilerin bile değişime taraf olduğuna dikkat çekti.

Dönüşümle bazı mesleklerin yerine tamamen yeni iş modellerinin geleceğini kaydeden Bizel, "Bilhassa insan emeğinin yoğun olarak kullanıldığı sektörlerde yaşanacak dijital dönüşümle insanlar çok daha rahat koşullarda çalışacakları ve yaratıcı düşüncelerini ortaya koyabilecekleri alanlara yönelecek. Bu noktada Sanayi 4.0'ın gereklerini hayata geçirmek için fabrikalarda robotlar dahil tüm makine ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı ve kesintisiz bir şekilde haberleşmesi kritik önem taşıyor." şeklinde konuştu.

Bizel, bu noktada dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıkan CLPA’nın en yeni teknolojisi olan CC-Link IE TSN ise Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinin, Sanayi 4.0’ın gereklerini yerine getirmekte kilit öneme sahip olduğunun altını çizdi.

"ÖNCÜ OLMAYA ADAYIZ"

Borçelik Ar-Ge ve Dijital Dönüşümden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ayhan, pandemi sürecinde alınan önlemlerden ve süreç yönetimlerinden bahsederek, söz konusu süreçte 'Biz çalışanımızı koruruz, işimizi koruruz ve toplumumuzu koruruz’ mottosu ile hareket ettiklerini söyledi.

Bu konuda birçok önlem aldıklarını, yurt dışındaki meslektaşlarıyla iletişime geçerek alınan tedbirleri öğrendiklerini ve bu önlemleri kendi tesislerinde kademeli olarak uyguladıklarını aktaran Ayhan, "Pandemi sürecinden bağımsız olarak Dördüncü Sanayi Devrimi’nin hayatımıza soktuğu yeni teknolojileri, ihtiyaçlarımızı göz önüne alarak hayata geçiriyoruz. Sanal gerçeklik ve yapay zeka gibi teknolojilerde Ar-Ge gücümüzü de kullanarak öncü olmaya adayız” dedi.

"PANDEMİYLE BİRLİKTE HIZLA BÜYÜYECEK"

Robot teknolojileri alanında gelecekte yaşanacak gelişmeleri değerlendiren KUKA Türkiye ve Ortadoğu Direktörü Abidin, Koronavirüs ile robotların hem üretimde hem hizmet sektöründe daha fazla gündemde olduğuna dikkati çekti.

Abidin, robot endüstrisinin 5-10 yılda görmeyi plandığı büyümeyi pandeminin katalizörlüğünde gelecek 3-5 yılda yaşayacağını kaydederek, "Söz konusu büyüme, şüphesiz robot teknolojilerinin gelişim hızına da yansıyacak. Önümüzdeki dönemde üretimde kullanılan endüstriyel robotların devreye alınma sürelerini kısaltacak gelişmelere şahit olurken, hizmet sektöründe de robotları çok daha yaygın görmeye başlayacağız" diye konuştu.

"ÇAĞIMIZA GÖRE DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAMALIYIZ"

Covid-19 ile yeniden şekillenen dünyada veri paylaşımında yaşanan artışlarla birlikte yapay zeka teknolojilerinin giderek yaygınlaştığını ve bu teknolojilerin sağlık yönetiminden güvenliğe kadar pek çok alanda etkisini hissettirdiğini ifade eden TBD İkinci Başkanı Yazıcı ise, toplum olarak çağın ihtiyaçlarına uygun bir dijital dönüşümün sağlaması gerektiğine vurgu yaptı.