TÜBİTAK, yerli ve milli imkanlar ile dijital dönüşümü sağlanmış akıllı makinaların üretilmesini sağlayacak projeye 15 milyon TL’lik destek sağlayacak.

ENDÜSTRİ 4.0'IN EN TEMEL BİLEŞENİ OLACAK

SAHA İSTANBUL kümelenmesi liderliğinde “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla, Akım Metal, BCD Teknik, Bites, Melina Aero, Mobilgi, Pavotek, Simsoft, Simularge, Solid CNC, Usel Makine ve Wat Motor olmak üzere 11 şirketin ortaklığı ile kurulan MİLTEKSAN CNC Teknoloji ve Kontrol Sistemleri Sanayi A.Ş., milli makina sektörünün ve Endüstri 4.0'ın en temel bileşeni olacak yeni nesil CNC kontrol sistemlerinin yerlileştirileceği projeyi hayata geçirecek.

TÜBİTAK ise yerli ve milli olanaklar ile dijital dönüşümü sağlanmış akıllı makinaların üretilmesini sağlayacak projeye 15 milyon TL’lik destek verecek.

"KARANLIK FABRİKALAR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM"

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan MİLTEKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fazıl Böyet, sayısal kontrollü tezgahların imalat sanayinin tam kalbinde yer aldığını dile getirerek, söz konusu sistemlerin yerlileşmesi sayesinde teknolojiyi üreten makinalarda dışa bağımlılığın azalacağını söyledi.

Böyet, böylece dünyada gitgide yayılımı artacak akıllı makinalar ve karanlık fabrikalar konsepti için de ciddi bir adım atılmış olacağının altını çizdi.

"AKADEMİ VE ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ YAPACAK"

Söz konusu proje hakkında değerlendirmelerde bulunan MİLTEKSAN A.Ş. Genel Müdürü Prof. Onur Tunçer ise, Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir rol üstlenecek projede özel sektör ve akademinin iş birliği içerisinde hareket edeceğini ve  Prof. Dr. Yusuf Altıntaş’ın da projede fiilen görev yaptığını ifade etti.

Prof. Tunçer, Türkiye'nin milli sanayisinin lokomotifi olan makina sanayisini, MİLTEKSAN'ın hayata geçireceği teknoloji ve inovasyon projeleri kılavuzluğunda kalkındırmayı ve dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri yapma hedefiyle çalışmalarını sıkı bir biçimde sürdürdüklerini kaydetti. 

Prof. Tunçer, "Yaklaşık bin 500 dolar/kg ihracat değerine sahip büyük oranda yazılım içeren yüksek teknoloji ürünü 5 Eksen CNC Kontrol Üniteleri ile ülkemiz için ciddi bir katma değer sağlayacak olmanın da heyecanını yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

2023 YILINDA PAZAR SUNULMASI HEDEFLENİYOR

SAHA İSTANBUL bünyesinde MİLTEKSAN’ın kuruluşu ve Makine Komitesi çalışmalarını yürüten MİLTEKSAN Yönetim Kurulu Başkan V. Dr. Uğur Şimşir’de Türkiye'de dördüncü sanayi devrimini fiilen başlatan projenin ilk ürününü 2023 yılında pazara sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Dr. Şimşir ayrıca, kuruluş aşamalarından beri kendilerine destek olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na da teşekkür etti.