Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) bölge ortaklığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen 4. Ege Ekonomik Forum’unda konuşan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Bölümü Departman Müdürü Tolga Bizel, "Dijital ikiz simülasyonu sayesinde bir fabrikanın tasarım süreçleri kısalıyor ve simülasyon hassasiyeti daha da iyileştiriliyor." dedi. 

Online olarak düzenlenen etkinlik kapsamında gazeteci Vahap Munyar’ın moderatörlüğündeki “Yüksek Teknoloji Temelli Üretim Ekosistemi” paneline katılarak konuşma yapan Bizel, 2019 yılında elektronik eşya üreticilerinden birinin üretim hattında robotları ve iQ Platform PLC’leri ile dijital ikiz uygulaması gerçekleştirdiklerini, uygulama sayesinde gerçek üretim hattına müdahale edilmeden üretime esneklik ve verim kattıklarını ifade etti.

Dijital ikiz simülasyonunun tasarım süreçlerini kısaltarak simülasyon hassasiyetini daha da iyileştirdiğini söyleyen Bizel, farklı bir sektörde de benzer proje üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

"FABRİKALARDA VERİMLİLİK ARTIYOR"

Robot teknolojileri alanında yapay zeka ile ilgili inovatif çalışmalara imza attıklarını ve yapay zekadan en yüksek fayda elde etmek amacıyla “Maisart” teknolojisini kullandıklarını aktaran Bizel,  "Mitsubishi Electric’s AI creates the State-of-the-ART in technology (Mitsubishi Electric’in AI’sı ile en yeni teknoloji) ifadesinin kısaltması olan ‘Maisart’ ile yapay zeka tabanlı fabrikalarda ve tesislerde ekipman duruş süresi azalırken verimliliğin artırılması sağlanıyor. Makina öğrenmesi algoritmasını kullanan teknoloji, sensör verilerini analiz ettikten sonra farklı operasyonel durumlar arasında üretim makinası geçişine ilişkin bir model oluşturuyor." dedi.

Bizel, böylece fabrika ve tesislerde verimliliği artırmak üzere makinalardaki beklenmedik durumları gösteren makina anormalliklerinin, hızlı ve doğru olarak belirlenmesinin sağlandığı ifade etti.

"SANAYİYİ GELECEĞE HAZIRLIYOR"

Robot kullanımının arttığını, fabrikalarda yapılan işlerin değiştiğini anlatan Bizel, yeni nesil kolaboratif robotlarla firmaların robotik sistemlerini hızlı, sezgisel ve daha düşük maliyetlerde kurmalarına, hızla değişen iş ortamları ve sosyal ihtiyaçlara esnek bir şekilde yanıt vermelerini mümkün kıldıklarını söyledi.

Bizel, bu sayede beklenmedik arızaların önlenmesini ve arızaya neden olan parçalarla ilgili kullanıcıların önceden uyarılmasını sağladıklarını, belirterek robotların performanslarının öğrenerek arttığını dile getirdi.

Türkiye’de üretim teknolojilerinde dünya çapında şirketlerin olduğuna dikkat çeke Bizel, "Bilhassa pekiştirmeli öğrenme yöntemiyle çalışan yapay zeka destekli robotlarımızla sektörün öncü firmalarını geleceğe hazırlıyoruz. Robotların serbestçe hareket ettiği ve nerede, hangi işi yapacağına robotların kendisinin karar verebildiği fabrika ortamları, başta Japonya fabrikamız gibi birçok tesiste hayata geçirildi. Bunu Türkiye’de de uygulamak için çalışmalar yürütüyoruz." şeklinde konuştu.

"ŞİRKET KÜLTÜRÜ HALİNE GELMESİ GEREKİYOR"

Türkiye'nin Sanayi 4.0'a yanıt verme konusunda bölgedeki en önemli üretim bölgelerinden olduğunu kaydeden Bizel, sanayicilerin dijitalleşme konusunda farkındalık sahibi olduklarını ve yatırım yapmaya istekli olduklarını, ancak maliyet tasarrufunun önem kazandığını belirtti.

Dijitalleşmenin şirket kültürü olarak benimsenmesi ve sürdürülebilir olarak yönetilmesi gerekliliğini vurgulayan Bizel, dönüşümün üretim ve ürünün kalitesini artırmasının, maliyetten daha önemli olduğunu sözlerine ekledi.