Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi  Başkanı Ali Taha Koç, Microsoft Türkiye bünyesinde faaliyet gösterecek Microsoft Türkiye Ar-Ge Merkezi'nin açılışına katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.

BAMBUM’DAN KÜTAHYA’YA YENİ FABRİKA YATIRIMI BAMBUM’DAN KÜTAHYA’YA YENİ FABRİKA YATIRIMI

Merkezde kilit önem taşıyan projelerin hayata geçirileceğine inandıklarını ifade eden Koç, "Artık günümüzde şirketlerin yaşam döngüsü; inovasyon, Ar-Ge ve yenilikçi teknolojilere adaptosyona bağlı. Aksi takdirde rekabetçi olamıyor ve tarih sahnesinden siliniyorlar." diye konuştu.

"AYDINLIK GENÇLERİMİZ ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATACAKLAR"

Koç, teknoloji alanında faaliyette bulunan şirketleri olduğu gibi Microsoft Türkiye’nin de çalışmalarını da yakından takip ettiklerini belirterek merkezde gerçekleştirilecek çalışmalarda görev alacak Türkiye'nin aydınlık gençlerinin kısa zamanda büyük öneme sahip projeler geliştireceğine inandıklarını dile getirdi. 

Eski bir Ar-Ge mühendisi olduğuna değinerek araştırma geliştirmenin merak ve üretkenlik gerektirdiğini söyleyen Koç, ülkelerarası rekabette söz konusu faaliyetlerin oynadığı role dikkat çekti.

"DİJİTALLEŞEN İŞ MODELLERİ REKABETİN YAPISINI DEĞİŞTİRDİ" 

Yaşanan her krizin beraberinde yeni bir fırsatı da getirdiğini aktaran Koç, küresel salgının dijital teknolojilerin ve büyük ölçekli veri akışlarının insan hayatını değiştirdiğini gördüklerini ifade etti.

Dijital dönüşüm ve Ar-Ge ile "gelişmiş ülkelerin teknolojiyi, gelişmekte olan ülkelerin de ürünleri ürettiği" uluslararası iş bölümünde esaslı değişiklikler yaşandığını vurgulayan Koç, Covid-19'un etkisiyle birlikte hızla dijitalleşen iş modellerinin rekabetin de yapısını değiştirdiğini bildirdi.

"YENİ TEKNOLOJİLERİ AR-GE'YE ENTEGRE ETMELİYİZ"

Ali Taha Koç, rekabet gücünü oluşturan inovasyon ve verimlilik olmak üzere iki başat öğe olduğunu ifade ederek "Nasıl ki, insanlık tarihine damgasını vuran sanayi devrimleri, hayatın her aşamasına etki ederek; üretim yöntemleri, iş yapış şekilleri ve tüketim alışkanlıklarını değiştirdiyse, dijital dönüşüm süreci de dünyayı yeniden şekillendirmektedir. Nesnelerin internetinden 5G’ye, blokzincirden bulut teknolojisine, yapay zekadan 6G ile hayatımıza girmesi beklenen duyuların internetine kadar yeni ve yenilikçi teknolojileri Ar-Ge süreçlerimize entegre etmemiz gerekiyor. Patentin de önemini sıklıkla vurguluyoruz." şeklinde konuştu.

Günümüzde patentlerin geçmişteki kadar değerinin olup olmadığının tartışma konusu olduğunu aktaran Koç, bir araştırmanın sonuçlarını örnek vererek patentlerin yüzde 97'si civarındakilerin dosya masraflarını bile karşılamaya yetecek değere ulaşmadığını ancak patentleme işlemlerinin belirli sektörlerde bir ihtiyaç olduğunu kanıksanması gerektiğinin altını çizdi.

Ar-Ge çıktılarının korunmasının teknoloji üreten ve geliştiren şirketler ve girişimciler için önemini korumayı sürdüreceğini söyleyen Koç, rekabetçi pazar koşullarında alınan patentler sayesinde hala rakiplere üstünlük kurma olasılığının da bulunduğunu belirtti.

"BULUT BİLİŞİMDEN YAPAY ZEKAYA BİRÇOK PROJE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Koç, günümüz dünyasında firmaların yaşam döngüsünün Ar-Ge, inovasyon ve inovatif teknolojilere entegrasyonuna bağlı olduğunu vurgulayarak "Aksi halde, rekabetçi olamayıp tarih sahnesinden silinip gidiyorlar. DDO olarak bulut bilişimin kamuda kullanımından sağlıkta yapay zeka konusuna kadar birçok proje yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hayata geçirdikleri çalışmalardan örnekler veren Koç, kurumları tarafından geliştirilen Sayısal Göz Projesi (The Digital Eye)'ni yakında duyuracaklarını açıkladı. 

Koç, projelerini "Mamografi görüntülerinin değerlendirilmesinde yeni bir 'Göz' olarak kullanılmaya başlanacak yapay zeka çalışmamız, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi ile Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesin'de test ediliyor. Projemize bu ismi vermemizin sebebi, çalışmayı vücudumuzdaki diğer organlar için de kullanabilecek olmamızdan kaynaklı. Karaciğer naklinden, Covid-19 tespitine, böbrek taşı tespitine kadar pek çok alana yönelik çalışmalarımız ilgili paydaşlarla sürmektedir." şeklinde konuştu.

"ÜLKEMİZİN POTANSİYELİNE YATIRIM YAPAN KAYBETMEYECEK"

Microsoft ile ortak çalışma alanlarına sahip olduklarını, Ar-Ge alanında yürütecekleri faaliyetlere tam destek vereceklerini aktaran Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi  Başkanı Koç, "Türkiye’nin sahip olduğu yetişmiş, kalifiye genç insan kaynağına ve potansiyeline yatırım yapan kimsenin kaybetmeyeceğini dün olduğu gibi yarın da göreceğiz." diyerek sözlerini tamamladı. (AA)