Lenze Otomasyon Proje Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mühendis, Cihan Karaman, Endüstri 4.0’ın, hatta bazı toplumlarda Toplum 5.0’ın konuşulduğu bir dönemde, Türkiye’deki tesislerin halen Endüstri 3.0’a dahi ulaşmadığını söyledi. Karaman, “Günün sonunda, çok çalışmış olmayı mı, çok geliri mi hedefliyorsunuz; üretim kaybınızın nedenini görebiliyor musunuz?” dedi.  Türkiye’de tesislerin yönetim modelinin halen insana dayalı olduğu tespitini yapan Karaman, şöyle konuştu:

TÜRKİYE’DEKİ FABRİKALARIN DURUMU…

Şöyle bir örnek vereyim. Şişe üreten bir fabrikanın, üretim bandında gece 03’te, ustanın canı uyumak istiyor ve makinaya arıza verdiriyor. Ve 05’te kalkıp, yeniden sistemi çalıştırıyor. Ertesi sabah kurumun proje ve üretim müdürü, düşen üretimin sorumlusu olarak, arızalanan makinayı görecek ve durumu hiç kimse umursamayacaktır. 

FABRİKALARDA BİLİNMEYEN AÇIK…

Çünkü, 10 milyonlarca liralık yatırımla kurulmuş fabrikanın yönetimini bir ustaya bırakabiliyor ve denetleyemiyorsunuz. Kanaatimce, Türkiye’deki fabrikaların üretiminde inanılmaz bir kayıp var. Ve bu kaybın gerçek nedeni bilinmiyor. 

YATIRIM 2 YIL YERİNE 3 AYDA AMORTİ EDİLİR Mİ?

KOSGEB’den kredi kullanan bir firma, iki yılda amorti etmesi gereken yatırımı, üç ayda edip, seviniyor. Farkında olmadığı ise durumun, üzülmesi gereken bir sistem hatasını işaret etmesi. Çünkü siz onca yıldır, o fabrikada ne kadarlık bir kayıp yarattınız da farkında değilsiniz. 
Türk halkı inanılmaz çalışıyor. Sabah 8’den gece yarılarına dek çalışıyorlar. Otomobiller sürekli hareket halinde, bir yerlere koşturma var. Aynı anda Avrupa’da insanların sakince oturduğunu, hiç kimsenin koşturmadığını görebilirsiniz. Türk halkının bu kadar çok çalışması, aynı oranda bir gelir getiriyor mu?
Günün sonunda baktığınızda, hiç koşturmayan ve oturuyor görünen, üstelik öğleden sonra ikide evine giden adamlar, gece yarılarına kadar koşturan bizlerden çok daha fazla kazanıyor. 

En vahim durumda, bu verim kaynağının nedenini kurumlarımız belirlemiyor ve aynı yapıyı sürdürerek ilerliyor.