Dijital çözümlerin gelişimi için genç yeteneklerle buluşmayı sürdüren Mitsubishi Electric, son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Öğrenci Kolu tarafından düzenlenen IoT Line Fair’22 etkinliğine katıldı.

"HER ALANDAKİ DÖNÜŞÜM HAYATI DA DİJİTALE TAŞIYOR"

Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin "Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve Yapay Zeka" başlıklı oturumunda konuşan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, dijitalleşme denildiğinde akla kompleks yapıda altyapıların, karmaşık süreçlerin geldiğini ve aslında bu dönüşümün hayatın her alanında kendini gösterdiğini dile getirdi.

Bizel, şöyle devam etti: "Örnek vermek gerekirse, Türk kahvesinin yolculuğu önce közde sonra cezvede ve sonra da makinalarla kesişti. Tıpkı Türk kahvesi gibi sanayideki dönüşüm de belli periyotlarda kendi iç dinamikleriyle birlikte farklı bir kabuğa bürünüyor. Biz; sanayinin birinci devriminde su ve buhar gücünü konuşurken ikinci devriminde seri üretim, montaj hattı, elektrik enerjisini, üçüncü devriminde bilgisayar ve otomasyonu bugün yani dördüncü devriminde ise siber fiziksel sistemleri konuşuyoruz. Önceleri ticaret için İpek Yolu’nu kullanırken bugün geldiğimiz noktada küresel dijital ticaret yollarını tercih ediyoruz. Bu şu demek; yaşamın her alanında yaşanan bu dönüşüm, sadece sanayiyi değil hayatı da dijitale taşıyor. Yeni teknolojiler, yaşamımızın her alanını domine ederek yeni bir gerçeklik yaratıyor ve bu gerçeklikten bağımsız bir dönüşüm mümkün görünmüyor."

“ENDÜSTRİ 4.0’A ADIM ATMAK  İSTEYENLER İÇİN ANAHTAR KONUMDAYIZ” “ENDÜSTRİ 4.0’A ADIM ATMAK İSTEYENLER İÇİN ANAHTAR KONUMDAYIZ”

"TÜKETİCİNİN İSTEDİĞİ ÜRÜNE ULAŞMADAKİ MALİYETİNİ DÜŞÜRÜYORUZ"

Yapay zeka teknolojilerini fabrikalarında kullanarak tüketicilerin ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde yanıt verdiklerini kaydeden Bizel, "Örneğin Japonya’da bulunan ve hücresel üretim yapan bir fabrika yapısı olan Nagoya Works-Kani fabrikamızda kişiselleştirilmiş üretim yapılıyor. Tüketicinin tercihlerine göre hangi hücrelerin bir araya gelmesi gerekiyorsa o hücreler bir araya geliyor ve analiz yapılarak üretim gerçekleşiyor. Ayrıca yapay zeka sayesinde fabrikanın çalışma verilerinin güvenliğini sağlayarak üretimde gereken verileri kurum içinde tutuyoruz. Bununla beraber dünyanın herhangi bir yerindeki bulut sistemini kullanmanın yaratacağı maliyeti ortadan kaldırarak tüketicinin istediği ürüne ulaşmadaki maliyetini de düşürüyoruz" ifadelerini kullandı.

"BU TEKNOLOJİLER, İŞLETMELERİN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK"

Dünyayı değiştirecek geleceğin teknolojilerinin düşündüğümüzden de yakın olduğuna dikkat çeken Bizel, gerçek hayatı dijitale taşıyan dijital ikiz simülasyonunun kişileştirilebilir üretim hatları için hayati olduğunu, dijital dönüşüm teknolojileri, yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, otonom sistemler ve siber güvenlik gibi teknolojilerin de işletmelerin gücüne güç katacağını söyleyerek konuşmasını tamamladı.