Endüstri 4.0’ın merkezi olan veri işleme ve analitiği bölümünde bulunduklarını belirten Pilz Türkiye Proje Geliştirme Müdürü Can Cansağlar, iç organizasyon yapılarını Endüstri 4.0 projelerine uygun hale getirerek önemli bir altyapı oluşturduklarını söyledi.

Cansağlar, şöyle konuştu:

"Dijital dönüşüm ile birlikte sanayide ciddi bir restorasyon çağının yaşandığını ifade etmek yanlış olmaz.  Bu değişim süreci içerisinde hemen hemen tüm firmalar dijital dönüşüm yarışına girdi. Şirketler dijital dönüşümü hem operasyonel iyileştirmeler hem de müşteri ihtiyaçlarına daha doğru cevaplar vermek için kullanıyor. Bunu ise büyük verilerin analizlerini yaparak hedef kitlesinin taleplerini çok daha geniş bir kapsamda değerlendirerek sağlayabiliyorlar. Dijital dönüşümün sadece üretimi etkilediğini söylemek yanlış olur. Aynı zamanda iş yapış biçimleri ve insan kaynağının da dönüşmesi söz konusu.  Bu noktada sanayiyi ciddi anlamda etkileyen Sanayinin dijital dönüşümünü ve bu dönüşüm içerisinde adını sıklıkla duyduğumuz Endüstri 4.0 trendini doğru algılamak ve beklentilerimizi netleştirmek için yatayda ve dikeyde iki kavramı anlamamız gerekir." 

"SERİ ÜRETİMDE İSTEDİĞİMİZ VERİMLİLİK DEĞERLERİNE ULAŞACAĞIZ"

Pilz Türkiye Genel Müdürü Sn. Yavuz Çopur bu kavramları en yalın haliyle şu şekilde açıklıyor: “Yatayda yani sanayinin tüm süreç yönetimlerinde “Süreç Optimizasyonu” ve “Sorun Tahminleme” kullanılması ve anlaşılması önemli olan kavramlardır. Dikeyde ise yani süreçlerin sahadan yönetime kadar olan bağlantı tarafında, “Otomasyon” ve “Otonomizasyon” kavramları net olarak aydınlatılmalıdır. Endüstri 4.0 mevcut sanayi üretiminde bulunan verimsizlikleri ileri teknolojik imkanları kullanarak ortadan kaldırmayı ve şirketlere değer katmayı amaçlar. Mevcut iş süreçlerini yalınlaştırmak, hızlandırmak, hata, duruş ve sorunları önceden tahmin edebilir hale gelmek operasyonel verimliği ve rekabetçiliği arttırmanın temel unsurlarıdır. Bu nedenle Endüstri 4.0 “Süreç Optimizasyonu” ve “Sorun Tahminleme” kavramları ile yakın ilişkilidir. Süreç optimizasyonu, bugüne kadar insan zekası ile yapılıyordu. Şimdi ise verimsizlikler, sürecin her evresinde toplanan dijital verilerin ölçülmesi ve analiz edilmesini sağlayan yazılımlarla tespit edilmeye başlandı.” Dijital dönüşüm sayesinde kullandığımız teknolojiler uzun vadede insan zeka ve algısının odaklanamayacağı kadar derin detaylara odaklanacak ve bunun sonucunda işletmelerin üretim hedeflerini kısa sürede gerçekleştirebilecek sonuçlar elde edilecektir. Diğer yandan sorunlarına kendi çözümlerini üretebilen makinalarla, bugün için seri üretim sektöründe hayal olan verimlilik değerlerine ulaşacağımız günlerin çok yakın bir gelecekte yaşanacağını söyleyebilirim. 

"GELİŞTİRMELERLE ÖNEMLİ PROJELER HAYATA GEÇİRİYORUZ"

PILZ bugün, Endüstri 4.0’ın beyni ve merkezi olan veri işleme ve veri analitiği bölümünde yer alıyor. 2016 yılında iç organizasyon yapımızı Endüstri 4.0 projelerine uygun hale getirerek önemli bir altyapı oluşturduk. Ayrıca üniversitelerden destek alan yazılım partnerliğimiz sayesinde veri analitiği konusunda önemli geliştirmelerle başarılı projelere imza atıyoruz. Geliştirdiğimiz yazılımlar içerisinde üretim, bakım ve kalite süreçlerinde tahminleme yapan MOP App, enerji tüketim tahminlemesi yaparak tasarruf sağlayan ve verimlilik arttıran SEM App, İSG bilgisi ve işlevlerini tüm personele yayan mobil çözümümüz SOS App bulunuyor.