Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Bölümü Ürün Yönetimi ve İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, dijitalleşen fabrikalara sundukları katma değeri örneklerle anlattı.

Bizel, Mitsubishi Electric’in e-F@ctory konseptini 2003’ten beri kendi fabrikalarında kullandığını ve önemli sonuçlar elde ettiğini, üretim merkezleri Japonya’daki Nagoya Fabrikası’nda konseptin kullanılmasının ardından üretim kapasitesinde yaklaşık yüzde 190’lık, üretimde ise yaklaşık yüzde 180’lik bir artış elde edildiğini ifade etti.

“INTEL, 9 MİLYON DOLAR TASARRUF ELDE ETTİ”

Mitsubishi Electric’in e-F@ctory otomasyon uzmanlığını, Intel’in Nesnelerin İnterneti konusunda çözüm üretme uzmanlığı ile birleştirerek Intel’in Malezya’da bulunan üretim tesisinde ortak bir pilot çalışma gerçekleştirdikleri bilgisini veren Bizel, arızaların önceden fark edilerek müdahale imkanı veren uygulamanın sonuçlarını paylaştı. 

Bizel, uygulama sayesinde yüksek verimliliğin yanı sıra önleyici bakım faaliyetleri olanağı, düşük aksam arıza oranı, düşük maliyet ve kusursuz uyum ile Intel’in yaklaşık 9 milyon dolar tasarruf sağladığını kaydetti.

“ÖNEMLİ BİR ÜRETİM ÜSSÜ HALİNE GELDİ”

Manisa OSB’de ev tipi klima üretimi gerçekleştiren Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş.’nin e-F@ctory konsepti ile akıllı ve dijital bir fabrika olarak tasarlandığını kaydeden Bizel, fabrika ile Türkiye, Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü haline geldiğinin altını çizdi.

“DİJİTAL İKİZ İLE ESNEKLİK VE VERİM KAZANDIRDIK”

Türkiye’de faaliyet gösteren elektronik eşya üreticisinin üretim hattında gerçekleştirdikleri dijital ikiz uygulamalarıyla ilgili de örnek veren Bizel, gerçek üretim hattına müdahale edilmeden üretime esneklik ve verim kattıklarını ifade etti.

Bizel, uygulama sayesinde yetkili kişinin, üretim hattının dijital ikizinde gerçekte yapmak istediği üretimi sadece parametresini değiştirerek simüle edebildiğini ve hedeflenen üretimin gerçek olduğu zaman ne kadar verimli çalışacağını fiziksel olarak üretime başlamadan görebildiğini kaydetti.