"Türkiye'nin teknolojik dönüşümünü KOBİ'lerle nasıl gerçekleriz? Sorusu anahtardır. Kurumun başkanı olarak bunu düşünüyorum" bu sözler, KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt’a ait.
Kuralları küçüklerin değil, büyüklerin koyduğuna işaret eden KOSGEB Başkanı Uzkurt, "Oyunun kurallarını koyan büyükleri, oyuna katar, KOBİ'lerle  entegre edersek, KOBİ'leri de güçlendirmiş oluruz." dedi.
KOSGEB ve Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD)’nin müşterek organizasyonunda " Akıllı Yaşam ve Nesnelerin İnterneti" konferansında, akıllı şehirlerin dünya örnekleriyle, Türkiye kıyaslanırken, KOBİ'lerin durumu tespitle analiz edildi.


KOBİ’LER SİSTEME NASIL ENTEGRE EDİLİR?

KOSGEB Başkanı Uzkurt, büyük işletmeler ile KOBİ'ler arasında iş birliği yapılmasının önemine işaret etti.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Uzkurt, KOBİ'lerin sorunlarını çözmeye odaklandıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"KOBİ'lerin sorunu, Türkiye ekonomisinin sorunudur. Bizim derdimiz ise ‘KOBİ'lerimizi nasıl güçlendirir, onları uluslararası pazarlara nasıl taşıyabilir, büyükle nasıl entegre ederiz?’ sorularına acilen yanıt bulmaktır.
KOBİ'leri nasıl güçlendirir, teknolojik dönüşümü KOBİ'lerle nasıl gerçekleriz, işte bu sorular bizim uykumuzu kaçırıyor, Kurum'un Başkanı olarak hep bunu düşünüyorum.

KOBİ’LER NİYE BÜYÜKLERLE İŞBİRLİĞİ YAPMALI?

Günümüzün ekonomik dengelerinde, ne derseniz deyin, oyunun kurallarını büyükler belirliyor.
Kuralları büyükler koyuyorsa, onları katmadan oyunu da kuramazsınız. Büyük şirketlere destek vermeyebilirim ama oyunun kurallarını belirleyen büyükleri, oyuna dahil eder, KOBİ'leri de entegre edersek, KOBİ'leri güçlendirmiş ve KOBİ’leri desteklemiş oluruz."
Uzkurt, KOBİ’lerin büyük şirketlerle iş birliği yapabilmesi ile ilgili gerekli iklimi hazırlayıp, bu konuda çalışacaklarını belirterek,
verilen hibe ve geri ödemeli kredilerin Türkiye’ye geri dönüşü, üzerinde iyi çalışılması gereken bir konu.

KOBİ’LERİN TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜMÜ…

TESİD Başkanı ve Netaş CEO'su Müjdat Altay, göreve başladıkları andan itibaren sektörün yeni teknolojilere hakimiyetini sağlamak için çalıştıklarını anlattı.
Bunun gençlerle ve KOBİ'lerle başarılacağının altını çizen Altay, KOSGEB Başkanı Uzkurt'un göreve gelmesinden bu yana yaptığı bu alanda yaptığı çalışmalar ve hayata geçirdiği projelerle sektöre olan katkılarına dikkat çekti.
Altay, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bizim bundan sonraki hedefimiz, nesnelerin interneti şemsiyesi altında, akıllı şehirlerden başlayarak, tarım, turizm, sağlık gibi alanlarda teknoloji hakimiyetini, uluslararası dünyayla rekabet üzerinden geliştirmek.
KOBİ'lerimizle büyük şirketlerimizi buluşturmak, mühendislerimizin bu konuya odaklanmasını temin etmek ve hep beraber bu iş birliği için çalışmalıyız."