Tasarım ve imalat süreçleri ile ürünlerin dijitalleşmesi bir yandan mühendislik disiplinlerini zenginleştirirken, diğer yandan da yeni uzmanlık alanları getirecek. Yeni uzmanlıklar Endüstri 4.0’ın bileşenleri arasından doğacağından bazı tahminlerde bulunmak pek zor değil.  

Akla ilk gelen olasılıklardan biri robot teknisyenliği. Robotların geleneksel alanlarının ötesine de yayılmaları hem programlama hem de daha fazla bakım gereksinimi duyacakları anlamına geliyor. Şimdilerde entegratörlerin üstlendiği bu konu robot yoğunluğunun artması ile her tesiste robot teknisyeni bulundurmayı ekonomik kılabilir. 

Diğer bir alan akıllı sensör teknisyenliği. Endüstri 4.0 basamaklarını tırmanan firmalar hızla artan oranlarda sensör, ağırlıklı olarak da gömülü sensör, IIoT kullanmaktalar. Durum izleme, kestirimci bakım, hatta dijital ikiz amaçlı sensörleri nesnelerin doğru yerlerine, gereken sayıda yerleştirmek ve çalışma sürekliliğini sağlamak bu mesleğin görevi. 

Sensörler bu kadar artacaksa topladıkları verilerin analizini yapacak uzmanlara da gereksinim doğacak. Bu görev enformasyon teknolojileri alanından transfer edilecek kişilerce değil, proses ve ekipmanların yanı sıra ileri istatistik bilen özel meslek sahiplerince yapılacak. 

Anketler sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik uygulamalarının ivme kazandığını söylüyor. Ürün testleri, işgören eğitimleri, layout ve hat planlama, montaj ve bakım yönetimi sanal-arttırılmış gerçeklik teknolojileri büyük dönüşüm geçirecek. Bunun için de bu alandaki tasarımcılar özellikle aranan kişiler olacak.  

Dijitalleşmenin hızı kadar olmasa da inovatif malzemeler de sürekli gelişme gösteriyor. İleri imalat daha sağlam, daha hızlı, laser ışını ile yanmadan işlenebilecek malzemelerle yapılacak.  Hem 3D printer hem de CNC tezgahlar ileri inovatif malzeme uzmanlarına gerek duyacak. 

Endüstri 4.0 planlaması insan kaynakları planlarına da gerek duymakta.