Bir yılı aşan süredir her ay kapsamlı bilgiler derleyip sunmamıza karşın Endüstri 4.0’ın henüz tam olarak kavranmış olduğunu söyleyemiyoruz maalesef. 

Bu yüzden konuya değişik perspektiflerden bakmamız gerekiyor. Perspektiflerden biri Endüstri 4.0’ın veri yönetmekle özdeş olduğu. Endüstri 4.0’a ürün, ekipman, imalat, müşteri ve tedarik zinciri verilerini paylaşıp yönettiğiniz kadar yakınsınız…

* *

Ürün verilerini yönetmek için elimizde “ürün ağacı” bulunuyor.  Mühendislik ürün ağacı ve imalat ürün ağacı olarak iki türe ayrılan ürün ağacı CAD yazılımlarında geliştiriliyor, PLM ve ERP yazılımlarında kullanılıyor. Ekipman ve imalat verileri MES, ERP ve Bakım yönetimi yazılımlarında tutuluyor. Müşteri verileri CRM’de yer alıyor. Tedarik zinciri verileri bu amaç için geliştirilmiş süitler ile yönetiliyor. 

Veri işlemenin eski yöntemi veri ambarlarındaki verileri OLAP (online analytical processing) ve Veri Madenciliği yazılımları ile işlemek. Veri ambarı bugün de bir takım gereksinimleri karşılamakta. Ancak yavaşlık handikapı olan bu teknolojinin yerini iç bellek uygulamaları almakta. Bu yeni çözüm 1000 kata kadar daha hızlı. 

* * *

Veri işleme gitgide insandan alınıp yapay zekaya devrediliyor. Yapay zekanın bu konudaki ürünü de yazılım ajanları. Günümüzde bir endüstriyel yazılımın Endüstri 4.0 düzeyinde olup olmadığı içerdikleri ajan sayısı  ile değerlendiriliyor.

Ancak asıl önemlisi fabrikaların düzeylerinin veri işleme yetkinlikleri ile değerlendirilir olması. Buna göre bir fabrika veri işlemeye malzeme işlemeden daha fazla kaynak ayırıyorsa o fabrika Endüstri 4.0 düzeyi olarak kabul ediliyor. 

Verileri zihnen işlemek ise Endüstri 4.0 değerlendirmelerinde işe yaramıyor!