6-9 mart tarihlerinde Lahey’de organize edilen Emerson Global Users Exchange isimli Emerson kullanıcılarının buluşması çok başarılı geçti. Başlıca fuar, temel düşünce (keynote) konferansları ve kullanıcı sunumlarından oluşan dört günlük etkinlik sosyal aktivitelerle de bezenince çok yönlü fayda sağladı; keyiflendik, bilgilendik, arkadaş çevremiz genişledi. Orada vurgulanan konuları ayrı birkaç yazı ile aktaracak olmamın yanı sıra bazı hap şeklindeki bilgileri de buradan duyurmayı gerekli görüyorum. 

Sosyal yaşamdaki dijitalleşme hızı endüstri dünyasında yok! Nedeni ilgisizlik değil, yapılmış yatırımların kendilerini geri ödememiş olanları değiştirilmiyor. Bir başka neden olarak da her teknoloji türünün her tesiste katma değer yaratmadığını söyleyebiliriz.

Kesikli endüstride kullanılan ekipmanların ömürleri 3-10 yıllık arada değişirken proses endüstrisi ekipmanları 20-50 yıllık sürelerle kullanılıyorlar. Fiyat açısından bakıldığında da proses ekipmanları 10 kat daha pahalılar. Bu da haliyle ekipman yaşam çevrimi yönetimini öne çıkartıyor.

Dünyanın 65. en güçlü süper bilgisayarı (ilk fiyatı 100 milyon dolar dolayında) sektörümüzün bir Alman firmasında biyoproseslerin argesinde kullanılıyor. Bu bilgisayar ülkemizde sadece İTÜ ve ODTÜ’de bulunan iki süper bilgisayardan da daha güçlü; 1,75 petaflop değerinde.

Büyük müşteriler daha fazla standart çözümler adapte etmek arzusundalar. Bunun için de endüstrinin işbirliğine gerek bulunuyor. Müşteri – tedarikçi - üniversite ilişkileri daha da yoğun olmak zorunda!

Ekipman/cihaz pazarlığı ile ucuza satın alma gayretleri beyhude çabalar olarak görülüyor. Ekonomiklik donanım fiyatlarını aşağıya çekerek değil, proje yönetim knowhow’ı ve doğru partner davranışları ile gerçekleşebiliyor.

Operasyonel etkinlik arayışları bir dereceye kadar gerekli. Sonrasında işletme körlüğü getiriyor. Katma değerin büyüğü stratejik yönetimde yatıyor. Bu da bizde hiç olmayan bilgi! Dilerim çok geç olmadan öğreniriz.