Gün geçtikçe daha fazla firma elleçleme otomasyonuna yatırım yapmakta. Elleçleme otomasyonundan kastımız başta otomatik depolar olmak üzere otomatik kılavuzlu araçlar, görme özelliğine sahip robotlar ve akıllı konveyörler. Bu yatırımların tedarik zinciri ve lojistik operasyonlarının verimliliklerini iyileştirmesi bekleniyor. 

Elleçleme teknolojileri ile insanın mala gittiği işleyiş biçimi malın insana geldiği tarza dönüşecek. Depolara insan giremeyecek, otomatik kılavuzlu araçlar rafları sipariş hazırlama bölümüne taşıyacak, robotlar birden fazla malı yüksek raflara yerleştirip alacak, akıllı konveyörler de ayrıştırma ve birleştirme işlemlerini yapacaklar.  

* * *

Elleçleme otomasyonunun yaygınlaşmasında dört faktör etkili olmakta. Teknolojinin ucuzlaması ilk faktör. Yazılım ve donanım uzmanı bulmanın kolaylaşması arzı arttırıp fiyatları aşağı çekiyor. Yüksek doğruluk ve hassasiyet de ikinci faktör. Lojistikte hata maliyeti yüksek olduğundan %100 doğruluk oranı zorunlu. Bu değer insan ile yakalanamıyor! Üçüncü faktör de yine işgücü ile ilgili; elleçleme sayısı yükseldiğinde doğan hız gereksinimi ancak teknoloji ile yakalanabiliyor. Dördüncü faktör de mekan bedeli. Teknoloji üçüncü boyutu kullanma oranını yükselttiğinden daha az alanda daha fazla hacim kullanılabiliyor. 

* * *

Gelgelelim firmalarımızın çoğu teknoloji kullanımında bir hata yapmaktalar. Bu da ya sadece depolamanın ya da sadece yük ilerletmenin otomatize edilmesi. Oysa teknoloji tüm yararını entegre kullanıldığında sunuyor. Kısa sürede bu yanlıştan dönülmesini diliyoruz.