Koronavirüs salgınının tüm dünyada farklı sektörlere negatif yansımaları oldu. Enerji sektörü de bu etkilenmeden nasibini aldı. Özellikle enerji talebi anlamında birçok dengenin değişmesine neden oldu. Tüm ekonomiler koronavirüs salgını döneminde oluşan yaraları sarmak amacıyla şimdi daha fazla gaza basacak. Bu da üretim ve tüketim dengesini yeniden değiştirecek. Bu süreçte sorun yaşanmaması için sanayi kuruluşlarının enerji verimliliği yatırımlarını artırması gerekiyor. Ayrıca Dünya Enerji Ajansı Dünya Enerji Görünümü Raporu’nu açıkladı. Açıklanan raporda elektrik piyasalarının kralının güneş olacağı öne çıktı. Güneş enerji kurulumlarındaki maliyetler düşecek ve teknolojiyi geliştirmeye yönelik yatırımlar artacak. Biz enerji sektörüne bütüncül bir pencereden bakıyoruz. Kaynak ve teknolojiyi birlikte geliştirmek istiyoruz. Teknolojisi dışarıya ait bir durumda enerjide bağımsız olamayız.” Bu sözler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e ait. Türkiye’nin 2020 yılı ve sonrası için enerji politikalarını bu sözlerle özetleyen Dönmez, kaynağı teknolojiyle birlikte geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini tüm dünya her fırsatta dile getiriyor. Yatırımlarda bu çerçevede artıyor ve gelişiyor. Bu süreci uzmanlar her fırsatta inceliyor incelemesine ancak yapılan yatırımların verimli olması içinde büyük bir uğraş veriyor. Zira yenilenebilir enerji kaynaklardan daha fazla verim elde edebilmek için eş zamanlı olarak teknolojilerinde gelişmesi şart. Bu noktada panellerin gücü, inverterlerin geliştirilmesi önemli olduğu kadar enerjinin depolanması da önem arz ediyor. Yakın zamanda Türkiye’nin yerli olarak lityum üretimine başlaması, rüzgar türbinlerinin Türkiye’de üretilmesine yönelik yatırımların gerçekleşmesi ve güneş paneli üretiminde hiç olmadığı kadar başarılı bir noktaya gelmesi bu alandaki başarılı grafiğimizin arttığını gösteriyor. Türkiye 2017 yılından bu yana yenilenebilir enerji kapasitesi artışında dünyada 9, Avrupa’da 3’üncü sırada yer aldı. 2019 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından üreten elektrik miktarında ise Avrupa’da ikinci sıraya ulaştı. Türkiye’nin son olarak belirlediği hedef ise en önemli ihracat kaleminin enerjiyle ilgili olması.

Enerji sektöründe yaşanan yeni gelişmeleri ve fabrikalardaki enerji verimliliği uygulamalarını sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz.