Elektrik sektöründeki üretim faaliyetlerine kapasitesini artırarak devam eden Astor, bugün itibariyle 695 çalışanı ile Ankara Sincan fabrikasında transformatör, Ankara Temelli fabrikasında ise transformatör ve reaktör gibi birçok ürünün üretimini gerçekleştiriyor. ASTOR A.Ş Genel Müdürü Enver Geçgel ile fabrikanın ortalama elektrik tüketim miktarı ve enerji verimliliğine yönelik projelerini konuştuk. Yıllık enerji tüketiminin yarısını çatı üzeri GES projesinden sağlayan Astor, şimdi de Temelli fabrikasındaki GES projesini devreye almaya hazırlanıyor.

Öncelikle okuyucularımız için kısaca firmanızın yapılanmasını anlatabilir misiniz?

Şanlıurfa’da 100 metrekarelik bir alandan üretimdeki eksikliği görüp büyüyen bir firma hikâyesi bizimkisi. 1998 yılında Özgüney Elektrik olarak Şanlıurfa’da 100 metrekarelik alanda elektrik sektörünün malzeme ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulduk. Piyasadaki ihtiyacı, talep fazlalığını ve satış potansiyelini görerek transformatör imalatını kendimiz yapmaya karar verdik. Üretim kararımızın ortaya çıkmasında elbette piyasanın durumu bizi çok etkiledi. Var olan firmalar ihtiyacı karşılayamıyordu. 6 ay ile 1 yıl arası teslim süresi veriyorlardı. Bu da beraberinde büyük sorunları ortaya çıkarıyordu. Biz bu açığı kapatmak için yola çıktık. Ülkemizin ilk trafo fabrikalarından Ankara’da kurulu Bese trafo fabrikasını satın alarak imalat sektörüne girmiş olduk. Daha sonra İstanbul’da kurulu Transtek markasını da satın aldık. Bütün gücümüzle çalışarak transformatör satışlarında önemli bir Pazar payına eriştik. 2012 yılında ürün yelpazemizi geliştirmek için Ankara Sincan’da fabrika inşaatını tamamladık. 2015 yılında ASTOR markası altında tüm gücümüzü birleştirdik. Ülkemizin verdiği güven ile 2017 yılında Ankara 2. ve 3. OSB bölgesinde 95 bin m2 arazi üzerine yeni fabrikamızı faaliyete geçirerek transformatör üretimi yanında orta gerilim anahtarlama elemanları, beton ve sac köşk imalatlarına başladık. Astor, bugün itibariyle 695 çalışanı ile Ankara Sincan fabrikasında transformatör, Ankara Temelli fabrikasında transformatör ve reaktör, orta gerilim modüler hücre, SF6 Gaz Yalıtımlı Kesici, SF6 Gaz Yalıtımlı Yük Ayırıcısı, Sac ve Beton Trafo Merkezi imalat ve satışı yapan bir firmadır. 2017 yılını 485 milyon TL ciro ile kapatan firmamız İSO 500 listesinde 367’nci sırada yer almıştır. Başta ülkemizin gücüne inanarak çalışanlarımızın ve müşterilerimizin güveni ile ASTOR durmadan yoluna devam etmektedir.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? Hangi başarılara imza attı?

Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 60’ına sahibiz. 60 ülkeye yaptığımız ihracat tecrübemiz ile Türkiye’nin her alandaki başarısını bir kez daha dünyaya gösteriyoruz. Sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması, öncelikli olarak Türk sanayisinin rekabet gücüne bağlı. Sektörümüzde dağıtım transformatörü üretimi konusunda dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Uzakdoğu ve Orta Doğu’ya kadar bağlantılarımız var, yurt dışı fuarlarına katılım gerçekleştiriyoruz. Bu bölgelerde kendimizi tanıtarak ilerleyip müdürlükler açmayı hedefliyoruz. Ar-Ge merkezi çalışmaları kapsamında dağıtım transformatörleri kazan ve kapak kaynaklarını robot teknolojisi ile yapan ilk firmayız. Ayrıca, teknolojik gelişmeleri sürekli takip eden tasarım personelimiz ile firmamızın bilgi birikimi olan birçok uygulamayı yapmaya devam ediyoruz. 2017 yılında ilk 500 sanayi tesisleri için 367’nci olmak bizim için oldukça önemli bir başarı. Bununla birlikte önümüzdeki senelerde daha üst seviyelerde olacağımıza ve yeni başarıları çalışanlarımız ile beraber imza atacağımıza güvenim tam.  

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız ya da atacaksınız?

Araştırma ve geliştirme faaliyetleri firmaların olmazsa olmazı. Ülkemizde kurulu firmalara bakıldığında Ar-Ge’ye önem vermeyen firmaların istenilen hızda büyüyemediği ya da ömrünün kısa sürdüğü görülüyor. Yenilik anlamına gelen bu inovasyon kavramı ile Ar-Ge ayrılamaz iki kavram. Bu amaçla, Ar-Ge çalışmalarımız şekillenmekte ve elde edilen sonuçlara göre yeni çalışmalara başlanmakta. Ar-Ge çalışmalarının firmamız ve ülkemiz adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Astor olarak; Ar-Ge merkezli büyüme stratejisini, tasarımın ve üretimin tüm alanlarında çok önemsiyoruz. Bu kapsamda Astor Öneri Sisteminden gelen ya da müşterilerinden gelen talepler üzerine gerekli görüldüğü takdirde Ar-Ge çalışmalarına başlıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde 2017 yılında tamamladığımız ve faaliyete geçen Ankara 2. ve 3. OSB bölgesinde 95.000 m2 arazi üzerine yeni fabrikamızda transformatör üretiminin yanında orta gerilim anahtarlama elemanları, beton ve sac köşk imalat ve satışlarına başlamamız oldukça önemli. Özellikle geçen yıl trafonun yanında Orta gerilim anahtarlama ürünlerine çok daha fazla ihtiyaç oldu ve ASTOR çok önemli bir boşluğu doldurdu. Önümüzdeki dönemde ülkemizde üretimi olmayan Ar-Ge içeriği yüksek ürünlerinde imalatını yapmak için gerekli çalışmalara başlayacağız.

Sıfır duruş / sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?

Üretim hatlarımız da daha çok insan yoğun çalışmalar mevcut. Fakat Ar-Ge merkezi çalışmaları ile bu durumu minimize etmeye çalışıyoruz. Personel hatalarını minimize etmek için olabildiğince otomasyon ve robotik sistemlerden faydalanıyoruz. Dağıtım transformatörleri gövde kaynaklarında kullandığımız otomatik robotik kaynak sistemi bunlardan biri. Hem kalite hem sıfır hatanın yanı sıra personel düzensizliklerinin de önüne geçilmiş oluyor. Makine kaynaklı duruşları da zamanında bakım ile minimize ediyoruz. Sıfır duruş ve sıfır hata çok önemli olmakla beraber bizim için çok daha önemli konu Sıfır İş kazası… Bu konuda da çalışmalarımıza ve eğitimlerimize devam ediyoruz.

Enerji verimli üretim için ne tür çözümler geliştiriyorsunuz? Kendi elektriğinizi üretmeye yönelik ne tür projeleriniz var?

Astor aynı zamanda çevreci bir şirket. Tehlikeli atıklarını bertaraf etmekte oldukça titiz olan firmamız, Sincan fabrika çatısına 1.055 kWp gücünde Güneş Enerji Santrali (GES) kurarak elektriğini yenilebilir kaynaklardan sağlıyor. Yıllık tüketiminin en az yarısını GES’den sağlayan firmamız bu konuda öncü firmalardan. Temelli’de yeni fabrika çatısına da GES kurulumunu en kısa sürede tamamlayarak kendi elektriğini üreterek elektrik dağıtım sistemine yük olmadan üretimlerimize devam ediyoruz. Aslında tabir yerinde olursa kendi yağında kavrulan bir firma olmak bizim hedefimiz. 

Aylık ortalama enerji tüketiminiz nedir? Bu tüketimi azaltmak adına uyguladığınız enerji verimliliği projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Aylık elektrik ortalama tüketimimiz iki fabrika toplam 474.000 kWh. Tabii doğal gaz tüketimimiz de mevcut. Yıllık cirosu 485 milyon TL olan bir firma için aslında çok küçük rakamlardan bahsediyoruz. Bununla birlikte verimlilik bizim en önemli düsturumuz. Hava kaçaklarını sürekli takip etme, kullanılan tüm cihazlarda verimliliği yüksek ekipmanların tercih edilmesi bizim için çok önemli. Öncelikle takip ediyoruz ve iyileştirme alanını belirleyerek gerekli çalışmaları yapıyoruz. Temellide kurulan yeni fabrikamızı LEED sertifikası standartlarına uygun olarak yaptık. Verimliliği arttırıcı projelerimize sürekli devam ederek genel giderleri düşürmek en önemli hedeflerimizden…