CİHAZLAR İÇİN UYGUN MONTE YERLERİ

Öncelikle ev ya da iş yerinizin bulunduğu binalardaki, etkin bir aşırı gerilim koruma konsepti için tehlikesi olan enerji hatları tespit edilmelidir. Daha sonra gerekli koruma cihazları, korunacak alanın güç taşıyan ya da binadan güç çeken hatlarının belirlenmesinden sonra yerleştirilip monte edilir. Bu koruma cihazlarının belirli bir sıralamadı vardır. İlk olarak en güçlü koruma cihazı binanın girişine yerleştirilir. En hızlı açma özelliğine sahip ürünse korunacak cihazın hemen öncesine monte edilmelidir.

EN KORUNAKLI NOKTA; BİNA GİRİŞİ

Ana ve tali dağıtım noktalarında panolarının korunması hem endüstriyel ortamlar hem tek amaçlı binalar hem de özel mülkler için önem taşır. Bir binanın bütününe baktığınızda, cihazlar için görünen en korunaklı nokta, ana güç kablosunun alana girdiği yerdir. Eğer burada yeterli güçlü koruma cihazları bulunmazsa, etkili bir korumadan bahsedemeyiz. Asıl soru bu noktada devreye giriyor: planlama kademesinde binanın harici yıldırım koruma sistemi var mıdır?

Yıldırım düşmesi durumunda, harici yıldırım korumalı binalar büyük ve kuvvetli bir enerji ile karşı karşıya kalır. Böyle bir durumda devreye VDE yönetmelikleri [1] Tip 1 yıldırım arestörü girer. Bu tarz arestörlerde en etkili çözümün kıvılcım aralığı teknolojisi olduğu kanıtlanmıştır. SEC ürün yelpazesindeki tip 1 arestörü yepyeni bir özelliği barındırır. Bu ikincil besleme akımlarından arınmış kıvılcım aralığı teknolojisidir (Şekil 2 / kenar metnine (1) bakın). Burada gelişmiş koruma sistem sürekliliğini arttırırken duruşlarını da azaltır (kenar metnine bakın (2)). SEC serisi tip 1 arestörler 315 A'e kadar branşman hatlarında sigortasız şekilde de kullanılabilir. Eğer büyük nominal akımlı sistemler alan kısıtlılığı sebebi ile arestör sigortası uygulanmak zorunda kalınırsa Tip 1 arestör bir çözüm sunar: Yeni FLT-SEC-Hybrid koruma cihazı entegre sigortalı ilk geçmeli tip yıldırım arestörüdür.

PANOLARIN AVANTAJLARI

Tip 2, ek olarak koruma sebebi ile tali dağıtım panolarında bulunur. Böylelikle geçiş yapan aşırı gerilimler, belirlenen seviyeye inmiş olur. Son kullanıcının en az yer kaplayan ürün gereksinimi ihtiyacını karşılayan SEC serisi yeni Tip 2 arestöründe iki özel görev yer alır. Valvetrab SEC ise sektördeki en ince aşırı gerilim arestörü olarak bilinir. Ürün sigortasız şekillde 315 A'e kadar branşman hatlarında kullanıma sunulabilir. Bu sayede yer kazanımı elde edip montajda da maliyet kolaylığı sağlanır. Ayrıca bu cihazın kısa kablo mesafeleri çok yüksek koruma seviyesi sağlar.

AŞIRI GERİLİM KORUMASININ SON ADIMI

Aşırı gerilimden koruma adımlarının sonuncusu, Tip 3 arestörlerdir. Bunlar hassas koruma olarak bilinir. Korunması sağlanacak cihazın ön kısmına konulur ve kablolardan geçiş yapan gerilim piklerini önler. SEC serisi tip 3 arestörler, genelde tüm gerilim seviyelerinde bulunur. Sistemlerin pek çoğunda da sigortasız olarak kullanılabilir. Yeni tasarımlı dahili ayırma cihazı hem AC hem DC sistemlerde kullanılabilirken böylece potansiyel kullanım alanlarını da genişletmiş olur.