Yetkin mühendis kadrosuyla 1984 yılından beri İzmir’de faaliyet gösteren Başar Elektromekanik, geliştirdiği ürünlerle farklı sektörlerin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Başar Elektromekanik Şirket Ortağı Elektrik Mühendisi Rıza Ötenbülbül ile pano üreticileri için ürettikleri yeni makinayı konuştuk. Ötenbülbül, “Pano sektöründe kaynak makinası, punto kaynak makinası gibi yüzeyde kaynak izi olmaması istenilen kısımlarda makinalarımız kullanılıyor. Panoda kaynak yapımı oldukça zordur. Küçük boyutlu panolarda fiyat oldukça düşük ve rekabet ise çok fazla. Bu nedenle pano yapımında işçiliği azaltacak bir makina ürettik.” sözleriyle ürünün özelliklerini anlattı. 

Başar Elektromekanik, 1984 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Firmanızın başarı hikayesini öğrenebilir miyiz?

Başar Elektromekanik’i 1984 yılında ortağım Makina Mühendisi Hasan Yaşayanlar ile birlikte İzmir’de kurduk. Ortaokul arkadaşım olmasının yanı sıra kendisiyle uzun yıllar farklı bir firmada birlikte çalıştık. Edindiğimiz tecrübe ile metallerin kaynaklı birleştirilmesine yönelik kaynak makinaları ve işe özel kaynak otomasyonları üretmek üzere firmamızı kurmaya karar verdik. Başar Elektromekanik’in tasarım ve üretim felsefesi, ülkemiz koşullarına uygun işletme harcamaları en az olan kaynak makinaları, mühendislik bilgisi ile ustalık hünerlerini en iyi şekilde birleştirmek ve uzun ömürlü ürünler ortaya koymaktır. Günümüz üretim ve kalite anlayışına uygun, özel kaynak makinaları yapı/inşaat, madeni eşya, otomotiv, enerji ve diğer metal işleyen iş kollarında iş süreçlerini iyileştirmeye ve daha yüksek kalite istemlerine yanıt vermektedir. Özellikle iskele ve kalıp üretimine uygun özel otomasyon kaynak makinaları, bu sektördeki yüksek kalite ve düşük maliyet arayışlarına çözüm getirmiştir. Yüksek yatırım ve işletme maliyetli kaynak robotları yerine bu makinalarımız kullanılarak, parasal yatırım maliyetleri çok önemli ölçüde düşürülmüştür.

Teleskobik dikme, flanşlı ve cup-lock iskele, cup-lock kilit pimi, ağır tip h iskele, hafif tip h iskele, iskele çapraz bağlantı pimi, kurtağzı birleştirme, pano kilidi, pano takviye sacı için yapılan özel otomasyon kaynak makinaları başta ülkemizde olmak üzere Rusya, Tataristan, Kazakistan, Tunus, Kıbrıs, Mısır, Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Cezayir ve Polonya’da da başarı ile kullanılmaktadır. Gerçekten iki yıllık garanti süresi, çok az işletme harcaması, çok kısa sürede servis hizmeti gibi etkenler ile bize güven duyan müşterilerimiz onur kaynağımızdır. Başar Elektromekanik, inandığı inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları ile her yıl hiç yapılmamış yeni bir makina üreterek, çok değişik iş kollarında otuz üç yıldır varlığını sürdürmektedir. Üretim kapasitesini her hafta bir makina teslimi olarak belirlemektedir. Müşteri istemini iyi analiz ederek değişik kaynaklama yöntemleri geliştirmek ve sunmak, iş süreçlerini kolaylaştırmak, zamanında teslim, müşteri ve kullanıcı yönünden gelen önerilere açık olmak ve bu önerileri hızla uygulamak her zaman önde gelen özelliklerimizdir. Ülkemiz metal işleyen sektörlerinin ve yapı/inşaat sektörü ile iç içe olan iskele kalıp sektörünün daha yüksek kalite standartlarına ulaşması için teknolojik bilgi birikimimizi ve deneyimlerimizi müşterilerimiz yararına ortaya koymaya her zaman hazırız.

Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Otomotiv, enerji, iskele kalıp, ısıtma havalandırma, gıda, doğalgaz bacası, panel radyatör gibi oldukça geniş bir sektöre hizmet veriyoruz. Demir ve demir dışı metallerin kullanıldığı her sektöre hizmet veriyoruz. Başar Elektromekanik olarak, yeni teknolojileri öğrenmek ve sürekli bir inavasyon faaliyeti içinde olmayı çok seviyoruz. Bu, bize yaşayarak öğrenmeyi ve kurum hafızasını öğretirken müşterilerimize de güven vermektedir. 

Pano firmalarına sunduğunuz çözüm hakkında da bilgi verir misiniz? 

Pano sektöründe kaynak makinası, punto kaynak makinası gibi yüzeyde kaynak izi olmaması istenilen kısımlarda makinalarımız kullanılıyor. Panoda kaynak yapımı oldukça zordur. Küçük boyutlu panolarda fiyat oldukça düşük ve rekabet ise çok fazla. Bu nedenle pano yapımında işçiliği azaltacak bir makina ürettik. 

Pano için kaynağın önemi nedir?

Açık alanda kullanılan panolar yağmur gibi dış etkenlere maruz kaldığı için iyi kaynak yapılmadığı takdirde paslanma gibi sorunlar yaşanabiliyor. Bir zaman sonra korozyona uğraması nedeniyle panonun ömrü kısalıyor. Böcek gibi birtakım küçük hayvanların pano içerisine girmesi güvenliği tehdit ediyor. Bu nedenle panolarda kaynak yapımı önemli. 

Odaklandığınız diğer projeler neler

Evet, farklı sektörlere hitap edecek çalışmalarımız var. Örneğin pano sektörüne yönelik çalışmalarımız olacak. Ayrıca araçlarda çok sayıda kullanılan parçalar için kaynak makinası üretmekteyiz. Onbeş yıl önce buna yönelik bir makinamız başarı ile çalıştığı için müşterimiz yeniden ve çok daha gelişmiş bir makina isteminde bulunmakta. Şu anda talep edilen 24 saat çalışabilecek nitelikte bir makina. Kaynak yapan çalışanın, çok daha güvenli bir ortamda çalışabilmesi için her türlü iş güvenliği önlemini almaktayız.