Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde enerji verimliliğine yönelik toplantı düzenlendi. Gerçekleştirilen toplantıya; vali, kaymakam, bakanlık düzeyinde katılım gerçekleşirken aynı zamanda KOSGEB Tekirdağ İl Müdürü Esin Sayın, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal ve bölge OSB yetkilileri, Çerkezköy TSO adına da Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Seçkin katıldı. Toplantı kapsamında; Tekirdağ sanayisinin enerji verimliliği konusunda yapılabilecekleri değerlendirildi, bölge kurumların yaptıkları incelendi ve Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Verimlilik Geliştirme ve Uygulama Araştırma Merkezinden destek alınması gündeme getirildi. 

KOSGEB’İN ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEKLERİ 

KOSGEB’in enerji verimliliğine yönelik verdikleri destekleri anlatan KOSGEB Tekirdağ İl Müdürü Esin Sayın, üreticilere ön etüt, etüt, enerji üretim ve verimlilik artırıcı destek olmak üzere 4 farklı destek verdiklerini ifade ediyor. Ayrıca bölgenin ihtiyacına yönelik yapılan başvuruların karşılık bulduğunu söylüyor.  

ORTAK ÇALIŞMALAR YAPILIYOR 

OSB, üniversite ve KOSGEB ile ortak çalışmalar yapıldığını söyleyerek konuşmasına başlayan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, sistemin 2020 yılına kadar oturmuş olacağının altını çiziyor. Amaçlarının bölgeye hizmet edecek bir merkez kurmak olduğunu belirten Şahin, bu konuda AB projesi yazdıklarını ve kabul gördüklerini söylerken hem beşeri analiz hem de saha araştırması yapabileceğini söyledi. 

ENERJİ BİRİMİ OLMAYAN KURUMLARA CEZA 

Kurumların ve OSB’lerin mutlaka enerji yöneticisi, enerji birimi olması gerektiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı Grup Koordinatörü Burhan Güldibi, bu birime yer açmayan firmalara cezai yaptırım uygulandığını belirtti.  

MOBİL ÇÖZÜMLER OLUŞTURULMALI

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Bülent Eker ise "Enerji verimliliği konusunda bölgemiz için mobil çözümler sunmalı, enerji danışmanı sayısını aza indirgeyerek mobil çözümler oluşturmalıyız" fikrini katılımcılarla paylaştı. Toplantı, sunumların ardından beyin fırtınası ile devam etti.