Enerji Verimliliği Derneği (EYODER) Başkan Yardımcısı İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Öğr. Gör. Prof. Dr. Sermin Onaygil, Enerjisini Üreten Fabrikalar programının konuğu oldu. Enerji verimliliğinin önemine ve Türkiye’ye sağlayacağı katma değere vurgu yapan Onaygil, özellikle enerji verimliliği için bilgi ve uzmanlaşma gerektiğini söylüyor. Başarılı sonuçlar içinse son kullanıcı tarafını binalar, sanayi ve ulaşım olmak üzere 3’e ayrılması gerektiğini belirtiyor.  

EYODER; SANAYİCİ, ÖZEL SEKTÖRÜ VE KAMUYU BİR ARAYA GETİRİYOR 

Enerji Verimliliği Yönetimi Derneği (EYODER), kendine göre iddiaları olan ve sanayiciyi, özel sektörü ve kamuyu içine alarak çalışmaya gayret gösteren bir dernekleşme içerisinde çalışmalarına devam ediyor. Enerji verimliliği; herkesin kabul ettiği, yapmayı kabul ettiği ve hayır diyemediği bir konudur. Enerji konusunda yapılan projeleri, destekleri ve teşvikleri incelediğiniz zaman yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği birlikte geçiyor. Projelerin doluluğuna ve sayısına baktığınız zaman, yenilenebilir enerjinin daha çok ön plana çıktığı görülüyor. Enerji verimliliği konusunda bir çıkmaz var. Bunun nedeni ise enerji verimliliğinin çok disiplinli bir konu olmasından kaynaklanıyor. Çünkü ısı, elektrik, buhar enerjisi gibi farklı disiplinler karşımıza çıkıyor. Bu konuda bilgi ve uzmanlaşma gerekliliği ortaya çıkıyor. Son kullanıcı dediğimizde ise bu konu binalar, sanayi ve ulaşım olmak üzere 3’e ayrılıyor.    

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFU BİRBİRİNDEN AYRILMALI” 

Enerji verimliliği ile enerji tasarrufunu birbirinden ayırmak gerekiyor. Verimlilik tasarrufu kapsıyor ancak tasarruf verimliliği kapsamıyor. Siz bir fabrikada üretim yapıyorsunuz ve üretimi hassas işlemlerle gerçekleştiriyorsunuz. Ya da yükleme boşaltma yapılan bir endüstrideki yapılan işin cinsine göre farklı şekillerde değerlendirilmesi gerekiyor. Her işe göre ihtiyaç duyduğunuz enerjinin miktarı farklılaşabilir. Bu sebeple endüstride projelendirme konularında çok farklı uzmanlık alanlarına ihtiyaç duyuluyor. Örneğin; insanı değerlendirdiğimiz noktalarda çevresel koşulların etkisi önemli oluyor. Aydınlatma, ısıtma, işlemin kolaylığı gibi konular hem can güvenliği hem de performans açısından önem teşkil ediyor. Bu sebeple her projenin kendine göre değerlendirilmesi gerekiyor.