ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Elektrik Sektöründe SF6 Gazı Kullanımı ile İklim Projesi'nin, bu gazın rehabilite edilerek yeniden kullanımına olanak sunacak son derece hayırlı bir iş olduğunu söyledi.

Bir otelde düzenlenen "Sivil Toplum Diyaloğu- Elektrik Sektöründe SF6 Gazı Kullanımı ile İklim Projesi" toplantısının açılışı sırasında konuşan Özdebir, üretimde kullanılan SF6 gazının geri dönüşümü için yapılan çalışmaların desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Bu türdeki sera gazlarının ozon tabakasına zarar verdiğine dikkat çeken Özdebir, gerçekleştirilen proje sayesinde bu gazın, atmosfere salınmadan geri kazanılıp rehabilite edilerek yeniden kullanılabilecek hale getirileceğini söyledi.

Geri kazanımın ülke için de karlı bir iş olduğuna değinen Özdebir, böylece bir taraftan çevreyi kirleten atıklardan kurtulmuş olunurken, bir diğer taraftan da bir maliyet ortadan kaldırılarak atıkların ekonomiye kazandırıldığını söyledi. 

Ekonomik faaliyetlerin sağladığı fayda kadar çevresel etkilerine de değinen Özdebir, Elektrik Sektöründe SF6 Gazı Kullanımı ile İklim Projesi'nin, Avrupa Birliği'nin finansman desteğiyle Atık ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (AGED) öncülüğünde gerçekleştirileceğini ve projenin ortakları arasında, söz konusu gazın en büyük kullanıcılarından olan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği de yer aldığını belirtti.

AGED Genel Başkanı Mesut Özer ise, gelişen ülke ekonomisine fayda katabilmek ve sektörün verimliliğini yükseltmek maksadıyla bu hibe programına başvurduklarını hatırlatarak, projenin onaylanmasıyla beraber elektronik sektöründe kullanılan SF6 gazının geri dönüşüm işleminin yapılması ve tekrardan kullanılmasına yönelik yeni mevzuatların oluşturulmasını ve ikili iş birliği yoluyla geliştirilmesini hedeflediklerini söyledi.