Schneider Electric’in yazılım ve donanımlarının entegre bir şekilde çalıştığı bir IoT platformu olan EcoStruxure, endüstriyel tesislerden enerji dağıtımına kadar geniş bir alanda kullanılıyor. İsmail Yamangil Schneider Electric Türkiye, İran ve Orta Asya Retail İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı, çözümle ilgili detaylı bilgileri şu sözlerle aktarıyor: “Binalar, veri merkezleri, endüstriyel tesisler ve enerji dağıtımı ve altyapı segmentleri için hazırladığımız bu mimari, en uçtaki sigortadan en üst seviyede SCADA yazılımına kadar uzanıp, toplanan verileri otomatik olarak işleyip işletmeler için sonuçlar ve kararlar çıkaran yazılımlardan oluşuyor. Bu çözümü kullanarak enerji dağıtım ve altyapı projeleri, veri merkezleri, otel ve hastane projeleri, endüstriyel tesisler olmak üzere birçok proje gerçekleştirdik ve hali hazırda bu kapsam ile takip ettiğimiz birçok proje bulunuyor.” Yamangil ile markanın 2018 projelerini ve hedeflerini konuştuk. 

Schneider Electric’in 2018 yılı için perakende sektöründeki hedeflerinden bahsedebilir misiniz? 

2018 yılının Türk ekonomisinin dengeli büyümesini sürdürmesini beklediğimiz bir yıl olduğunu belirterek başlamam gerekir. Bu gelişmeden 2017 senesinde olduğu gibi faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerin payını almasını beklemekteyiz.

Perakende sektöründeki satış kanallarımız bayilerimiz, yapı marketler ve e-ticaret olarak üçe ayrılıyor. Bu kanallarla ilgili son 4 yıldır bir sadeleştirme çalışması yürütüyoruz. Bunu söylerken hem bayi ve yapı marketlerin bizimle çalışırken günlük hayatlarındaki iş yükü ve prosedürlerin sadeleştirilmesinden hem de kanal içerisindeki oyuncu sayısının sınırlandırılmasından bahsediyorum.  Proje sonuca yaklaştıkça işine ve büyümeye konsantre olmuş konsantre bir grupla ivmeli şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bu çalışmalarda büyük aşama kaydettik. Bu konudaki vizyonumuz 2020 senesi itibarı ile elektrik ürünleri perakende sektöründe birlikte çalışılması en kolay iş ortağı olmak ve bu vizyon doğrultusunda çalışmaya devam ederek başladığımız projeyi hedefe ulaşarak bitirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda çeşitli dijital araçların geliştirilmesi ve kullanıma sunulması, hali hazırda kullanılan çeşitli dijital mecraların iyileştirilmesi gibi birçok gelişmeyi yıl içinde iş ortaklarımızla paylaşacağız.  
2018 senesi bu kanallarda satışını yaptığımız ürün portföyünü önemli ölçüde arttıracağımız bir yıl olacak. Bayi kanalımızda satışını yeni yapmaya başladığımız UPS, akım korumalı prizler, regülatörler, şarj cihazları, akıllı aydınlatma anahtarları gibi ürünlerimizin pazarlama aktivitelerine odaklanacağız. Bu yollarla bayilerimize Schneider Electric partneri olmanın zenginliğini daha fazla hissettirmek amacındayız. Bir yandan başka hiçbir markanın onlara sunamayacağı ürün çeşitliliği ile müşterilerine hizmet vermenin lüksünü yaşarken diğer taraftan cirolarını daha dengeli dağıtmanın rahatlığı ve güveni ile sektördeki faaliyetlerini sürdürecekler.

Bunun yanında yeni ürün lansmanlarımızın çok olduğu bir yıl yaşayacağız. Hemen hemen faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda oyunu değiştirme potansiyeline sahip, sektör standartlarını belirleyecek yeni ürünlerimizi tüm dünya ile aynı anda Türkiye’deki müşterilerimizin beğenisine sunacağız. 

Elektrikçiler için hazırladığınız kampanyalar nelerdir? Bu konuyla ilgili gerçekleştirdiğiniz çalışmaları anlatabilir misiniz? 

Elektrikçi müşterilerimizin odakta olduğu bir yıl daha yaşayacağımızı söyleyebilirim. Elektrikçilerimize özel başlattığımız “altın paketim” kampanyası ile 1000TL’lik anahtar-priz paketimizi alan elektrikçilerimize gram altın hediye ederek yıla hızlı ve elektrikçilerimiz için kârlı bir başlangıç yaptık. Bayi ve ara satıcıların yanında elektrikçilerimizin de faydalanabileceği “Tatil Paketim” kampanyamız ile çok farklı destinasyonlara tatil fırsatları sunuyoruz. Bunların yanında elektrikçilerimizin e-ticaret sitemizden yapacakları alımlarda alet çantası, delici/kırıcı matkap gibi günlük hayatlarında kullandıkları ürünleri de hediye ederek elektrikçilerimizin hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. 2018 senesi Schneider Electric kullanmayı tercih eden tüm elektrikçilerimiz için hayatlarınınkolaylaştığı kârlı bir yıl olacak diyebilirim. Bu zamana kadar olduğu gibi bu yıl da sürprizlerimizi takip etsinler.

EcoStruxure konseptinden bahsedebilir misiniz? Bu konuyla ilgili öne çıkan referanslarınız nelerdir? 

EcoStruxure Schneider Electric’in yazılım ve donanımlarının entegre bir şekilde çalıştığı bir IoT platformu. Binalar, veri merkezleri, endüstriyel tesisler ve enerji dağıtımı ve altyapı segmentleri için hazırladığımız bu mimari, en uçtaki sigortadan en üst seviyede SCADA yazılımına kadar uzanıp, toplanan verileri otomatik olarak işleyip işletmeler için sonuçlar ve kararlar çıkaran yazılımlardan oluşuyor. Bu çözümü kullanarak enerji dağıtım ve altyapı projeleri, veri merkezleri, otel ve hastane projeleri, endüstriyel tesisler olmak üzere birçok proje gerçekleştirdik ve hali hazırda bu kapsam ile takip ettiğimiz birçok proje bulunuyor.

2018 yılında ön plana çıkarmayı planladığınız ürün grupları nelerdir? Geliştirdiğiniz yenilikler hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Son dağıtım tarafındaki ürünlerimiz temelde sigortalar, kaçak akım röleleri, parafudrlar. Özellikle kaçak akım ve parafudr kullanımının önemini son kullanıcılara da anlatarak hem farkındalık yaratmayı planlıyoruz hem de son kullanıcıların can ve mal güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi bu konulardaki bilinçsizlik ve ihmaller son yıllarda oldukça üzücü sonuçlar doğurdu. Bu konudaki bilinci arttırmayı öncelikle soyal sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Bunun yanında ülke ekonomisine de önemli bir tasarruf sağlayacağımızı öngörüyoruz. Bu kapsamda sosyal medya üzerinden ve halkımızın yoğun olarak ziyaret ettiği alışveriş merkezleri gibi alanlarda bilinç oluşturmaya yönelik kampanyalarımız olacak.

Anahtar-priz konusunda da çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Leona serimizle piyasaya hızlı bir giriş yapmıştık ve gelen talepleri de değerlendirerek Leona serimizin çeşitli renk alternatiflerini de piyasaya süreceğiz. Sedna serilerimizde ürünlerin geliştirilmesi için elektrikçilerimizle saha çalışmaları yaptık ve bu çalışmaların bir sonucu olarak montajı kolaylaştıran özellikler ekleyerek elektrikçilerimizin hayatını bir nebze daha kolaylaştıracağız. Modüler serilere olan talep her geçen gün daha da artıyor. Bu gelişmede çeşitli fonksiyonlara gün geçtikçe artan talep ve estetik ihtiyaçlar önemli rol oynuyor. Pazara sunduğumuz portföyü zenginleştirmek adına yılın ikinci yarısında modüler seri ürün gamımıza yeni ve rekabetçi bir seri daha katacağız.

Özgün tasarımı ile özellikle mimari çevrelerden yoğun beğeni toplayan Odace serimize Odace Wiser Lighting isimli akıllı ampül ve kontrolör setimizi ekledik. Bu setlerde kontrolörümüzle birlikte beyaz ampul, renkli ampul ve koku yayan ampul seçeneklerimiz mevcut. Bluetooth teknolojisi ile akıllı telefon üzerinden uzaktan kontrol edilme, telefonunuzdaki müzik arşiviniz ile senkron çalıştırarak aydınlatmanın rengini değiştiren ve bu yolla eğlenceli bir ambiyans yaratma özelliklerine sahip bu ürünü öncelikle e-ticaret kanallarından ve yapı marketlerden kullanıcılarımızın beğenisine sunduk.

Geçtiğimiz yıl kablosuz enerji analizörü olan PowerTag ürününüzün lansmanını yaptınız. Bu ürünün kullanım alanlarından bashedebilir misiniz? 2018 yılı içerisinde inovatif farklı bi ürün lansmanı bizleri bekliyor mu? 

Schneider Electric olarak elektriğin yolculuğuna dokunduğumuz her alanda uçtan uca IOT çözümler üretiyoruz ve çözümlerimizi tercih eden her kullanıcının elektrik panosunun akıllı ve haberleşebilir olması gibi bir amacımız var. Bu amaç doğrultusundaki en son yeniliklerimizden biri dünyanın en küçük kablosuz enerji sensörü olan PowerTag. Temel olarak elektriğin panodaki en son durağı olan sigortalarla entegre çalışarak sigorta seviyesinde enerji ölçümü yapabilmenize olanak sağlıyor. Bunun yanında enerji ölçümü yapılacak yerlerde panonun boyutunu küçültmek ve işçiliği azaltmak gibi ilave avantajları bulunuyor. En büyük artılarından biri ise bu sisteme sahip olmak için mevcut panolarınızda herhangi bir tadilata ya da değişime gerek kalmadan kolay ve hızlı bir şekilde bu kablosuz sensörün uygulanabilmesidir. 2017 yılında ülkemizde faaliyet gösteren otomotiv sanayi tesislerinde, dünyaca tanınan beyaz eşya üretim tesislerinde, bazı üniversite ve belediyelerle başarılı birçok projeler gerçekleştirdik ve bu alanda global ölçekte en fazla proje üreten ülkelerden birisi olma başarısına ulaştık. Bu ürünümüzle sağlayacağımız verimliliği tüm markaların kullanıcılarıyla paylaşmak ve bu yolla dünyayı daha yaşanılır kılmak amacıyla 2018 senesinde PowerTag ailesine birçok yeni üye katılacak.

Bu sene kullanıcılarımızı bekleyen yıldız lansmanlardan biri ise Smartlink Facility Expert adı ile sunacağımız bulut tabanlı çözümümüz olacak. Bu çözümümüzle temel olarak akıllı telefonunuz ile belirli ölçeğe kadar işletmelerdeki elektrik dağıtım altyapısını izleme ve kontrol şansına sahip olacaksınız. Kolaylık ve hızın ön planda tutularak tasarlanması sayesinde elektrik ve bilişim konusunda uzman olmayan kişilerin de rahatlıkla kullanabileceği bu çözümümüzle zincir marketler ve restoranlar, küçük ve orta boy işletmeler son derece verimli ve rekabetçi bir enerji yönetim çözümüne ulaşabilecekler.