Maliyetlerin yükselmesini önlemek pek çok şirket için rekabetçi kalmanın önde gelen faktörlerindendir. Bunun için her şirketin başka önceliği olsa da amaç imalat maliyetlerini düşürmek olduğunda işin bir boyutu da ekipmanların yenilenmesidir. Ekipman yenilemesi için İngilizce literatürde üç kelime bulunmaktadır; retrofitting, upgrading ve refurbishing. Bu kavramların üçünün de ortak yanı yeni ekipman yatırımı yapmaya alternatif olmalarıdır. Ancak bunlar farklı kavramlardır ve her biri değişik durumlar için uygundur. 

* * *

Bakım maliyetleri yükselen ekipmanlar için ilk öneri Retrofit yapmaktır. Ekipman yıprandığında, bir parçası kırıldığında, korozyona uğradığında retrofite aday duruma gelmiştir. Retrofit mekanik arızaların giderilmesi, bozuk parçaların tamiri veya değiştirilmesi işlemidir. Parçalar 2-3 yıl garanti edilse de çoğu zaman ömürleri 15 -20 yıldır. 

Upgrade imalat sürecini iyileştirmek isteyen şirketlere uygulanan çözümdür. Mevcut ekipman parkı bir kalite sistemi veya bir imalat standardına erişmek için yeterli değilse yapılması gereken upgrade etmektir. Öte yandan bir ekipmanın performans bileşenlerinden birini, örneğin hızını, hazırlık zamanını, ısınma süresini, fire oranını iyileştirmek için de upgrade iyi bir seçenektir. Keza ekipmanların kontrol yazılımları da yenileri çıktığında upgrade edilirler. 

Üçüncü seçenek olan Refurbishment ekipmanın orijinal halinde bulunmayan komponentlerin eklenmesidir. Bu eski nesil bir kullanıcı arayüzünün yenisiyle değiştirilmesi, ilk kez kamera eklenmesi gibi yapıyı başkalaştıran uygulamalardır.  Buna modernizasyon da denebilir.   

* * *

Darboğazların giderilmesi, bakım maliyetlerinin azaltılması, kapasite ve emniyet artışı,  çalışma zamanlarının ve makina ömrünün uzatılması her zaman yeni ekipman yatırımı ile olmaz. Retrofit, upgrade, refurbish çoğu zaman daha akılcı çözüm seçenekleridir.

Ancak her şirket bu yöntemlerden kendi aklı kadar yararlanabilir…