Avrupa Birliği, Paris İklim Anlaşması’nın devamında Avrupa Yeşil Mutabakatını 2019 yılında yayınladı. Çözüm için yürütülecek kapsamlı çalışmalarla birlik içerisindeki ülkelerin ötesine taşıdı ve ekonomik ilişkilerin içerisinde olduğu ülkeleri de kapsar hale getirdi. Yeşil Mutabakat kapsamında Avrupa Birliği 2030 yılına kadar seragazı salımını 1990 yılına göre yüzde 55 oranında azaltmayı ve 2050 yılında ise net sıfır karbon seviyesine ulaşmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşabilmek için tüm sektörleri çevre dostu teknolojilere yatırım yapmaya, inovasyon için endüstriyi desteklemeye, enerji sektörünün karbondan arındırılmasına davet ediyor. En önemlisi de hem binaların hem de sanayinin enerjiyi verimli kullanmaya çağırıyor. Bu doğrultuda global anlamda yenilenebilir enerji yatırımları 2020 yılı içerisinde yüzde 2 oranında yükseldi ve 303,5 milyar dolar ulaştı.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin (Ernst & Young) bu yıl 57. kez Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi hazırladı. Endekse göre küresel olarak net-sıfır hedeflerine ulaşabilmek için 5,2 trilyon dolarlık ek yatırım gerekiyor. Endekste ayrıca kurumsal yatırımcıların enerjideki dönüşümde üstleneceği rolün önemine de dikkat çekiyor. Endeks, çevresel, sosyal ve yönetişim hedeflerinin yatırımcı gündeminde üst sıralara yükseldiğini ortaya koyuyor. Kurumsal yatırımcıların ise yenilenebilir enerjiye olan ilgisinin arttığı belirtiliyor.

ST Enerjisini Üreten Fabrikalar Dergisi olarak kendi enerjisini üretmek için yatırım gerçekleştiren fabrikalarla görüşmeye ve yatırımın detaylarını öğrenmeye devam ediyoruz. Bu ay kapağımıza konuk olan Yünsa, hem güneş hem de rüzgar enerjisi ile kendi enerjisini üretmek amacıyla fizibilite çalışmalarını tamamlamak üzere. Yünsa, ilk aşamada enerji ihtiyacının yüzde 15’lik kısmını karşılamayı hedefliyor. Ayrıca enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla mevcut performansı iyileştirmeye yönelik birçok projenin üzerinde çalışma gerçekleştiriyor.

Keyifli okumalar dilerim...