Mobil Internet bize veri ve multimedya içeriğini hareket halindeyken değiş tokuş etme olanağı getirdi. Peşinden akıllı cihazları birbirlerine bağlayan Nesnelerin Internet’i (IoT) geldi. Bu aşamaların henüz ilkini bile tam hazmedememişken ortaya “Dokunsal (tactile) Internet” kavramı çıkmış bulunmakta. Dokunsal Internet haptik sensörler kullanarak IoT’nin gerçek zamanlı kontrolünü olanaklı kılarak insan-makina iletişimine yepyeni bir boyut kazandırıyor.  

*            *            *

Dokunsal Internet şimdilik insanın zayıf, makinaların kuvvetli olduğu, diğer bir deyişle makinaların insanın yerine geçmeyip, onu tamamladığı alanlarda yüksek performans vaat ediyor. Makinanın gücü ne kadar yüksek ise insan girdisinin değeri de o denli yüksek olduğu için "tactile" sensörlerle insan-makina iletişimi Endüstri 4.0’ın getirilerini maksimize etme potansiyeli taşıyor. Bunun iki nedeni bulunuyor; ilki dokunma duyusunun görsel ve işitsel geri beslemeyi destekleyecek olması, ikincisi de bizim doğal reaksiyon zamanlarımıza uyan gerçek zamanlılık. Gerçek zamanlılık için “edge bilgi işlem” (server’ın uygulamaya yakın olması) gerekiyor. 

*            *            *

Dokunsal Internet için endüstri dünyasında en yüksek kullanım olasılığı robot yönetimi. Robota,  karşılaştığı yüklere doğru kuvvet uygulatmak ve doğru hareketleri yaptırmak bu teknoloji sayesinde rahat ve hassas biçimde gerçekleşecek. Başka örnekler olarak araç yönetmek, eğitsel oyunlar, tarım, imalat, madencilik ve lojistik ekipmanların kullanımı ile ameliyatlar verilebilir. 

Dokunsal Internet uzmanlık ve yetkinliklerin demokratikleşmesini sağlayacağı gibi veriliş biçimini de radikal dönüşüme uğratacak! Pek yakında göreceğiz…