Tüm sektörleri etkisi altına alan ve pandemi süreciyle birlikte tüm şirketlerin gündemine oturan dijital dönüşüm, pek çok konuda firmalara avantaj sağladı. Elde ettiğimiz faydaları değerlendirdiğimizde ise öne çıkan başlık “verimlilik” oldu. Son dönemde sıklıkla telaffuz ediyoruz bu kelimeyi. Hatta tüm yaşamımızı neredeyse bu kelimenin etrafında toplamaya çalışıyoruz. Biz de bu ay dijitalleşmenin enerji verimliliğine sağladığı katkıyı inceledik. Dijital dönüşüm sürecinin enerji üretimine, verimliliğine, izlenmesine nasıl katkı sağladığı sektöre sorduk ve yanıtlarını aradık. 

Bu ay kapağımızın konuğu ise tam da bu felsefeye uygun yatırımlar yapan Türkiye’nin önemli fabrikalarından biri oldu. Kendi enerjisini kojenerasyondan üreten ilk süt tesisi Bahçıvan Gıda, enerji verimliliği konusunda da örnek projeleri hayata geçirmiş bir isim. Fabrikada gerçekleşen uygulamaları ise bize Bahçıvan Gıda Teknik İşler Direktörü Yalçın Üstün anlattı. Kojenerasyon tesisi kapasitesini artırmaya yönelik yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Üstün, yatırımın karşılığını 27 ay içerisinde aldıklarını ve toplam kurulu gücünü 1.6 MW’a çıkardıklarını söyledi. Ayrıca yüzde 8.6 oranında bir verimlilik elde ettiklerinin de altını çizdi. Detayları röportajımızdan okuyabilirsiniz. 

Bu ay öne çıkan bir diğer başlık ise Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’den geldi. 55. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi sonuçlarını açıklayan EY, yenilenebilir enerji sektöründe toparlanmanın hızlı olacağına dikkat çekti. Rapora göre; 40 ülkenin yenilenebilir enerji yatırımları bakımından sıralandığı endekste, ABD ve Çin ilk iki sırada yer aldı. Ayrıca yenilenebilir enerjinin uzun vadeli yatırımlar için ‘güvenli liman’ oluşturduğu belirtildi. 

Temiz enerjiye odaklandığımız ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlandığımız bir döneme girmemiz dileğiyle, keyifli okumalar dilerim.