Günümüzde üretim sanayii, değişen tüketici taleplerine hızlıca cevap verebilmesi için dijital dönüşümü üretimden tedariğe tüm süreçlerine en iyi şekilde adapte etmeli. Global rakiplerine karşı rekabetçi kalabilmeleri için operasyonel maliyetlerini düşürüp, performanslarını artırmalarını sağlayan araçlardan yararlanmaları kaçınılmaz bir ihtiyaç. Dijitalleşmenin üretkenlikteki en büyük itici güç olduğuna inanan ve çalışmalarını bu vizyon doğrultusunda şekillendiren Tetra Pak da paketleme ve ambalaj sektörüne getirdiği inovatif çözümlerle alanında sayısız ödüllere sahip bir global marka.

Akıllı sensör uygulamaları, önleyici bakım kapsamında kurduğu sistemler ve geniş bir veri toplama altyapısına sahip olan Tetra Pak, üretim operasyonlarında
topladığı verileri istatistiksel analiz yöntemleri ile değerlendirip üretim yapıyor. Görüntü sistemleri ve veri işleme ile üretim kalitesini güvence altına alıyor. Tetra Pak’ın Türkiye ayağındaki dijital dönüşüm çalışmalarını Sürekli İyileştirme Müdürü Nisa Bertan’dan dinledik.

Bu ay diğer bir “Kapak” konuğumuz ise tüketici ambalajları, endüstriyel ürünler, koruyucu ambalajlar ve ambalaj tedarik zinciri hizmetlerinin küresel bir sağlayıcısı
olan Sonoco Alcore oldu. Dijital dönüşüm çalışmalarına 2015 yılından itibaren adım atan firma, makinalarını modernize ederek ve yeni makinalarla güncelleyerek
çalışmalarına hız verirken, yeni nesil otomasyonlara sahip makinalarını oluşturduğu veri toplama sistemine adapte etmiş. Sonoco Alcore, veri toplama sistemi sayesinde enerji, verimlilik, hurda, personel performans, uzaktan erişim ve daha birçok farklı konuda bilgiye dijital olarak erişebiliyor. Sonoco Alcore Türkiye & Suudi Arabistan Operasyon Müdürü Baran Burat ve Sonoco Alcore Avrupa Teknik Proje Müdürü Barış Timur ile yakın dönem yatırımlarını konuştuk. Detaylar kapak bölümümüzde.

***

‘Akıllı Fabrika’ bölümümüzde ise Yünsa’nın dijitalleşme sürecini ele aldık. Yünsa Genel Müdürü Mustafa Sürmegöz, “650 adet makinamızı tüm mühendis ve yöneticilerimiz bulundukları herhangi bir ortamdan online olarak izleyebiliyor. Bu sayede anlamlı veriler biriktirerek büyük veri çalışmaları ile süreçlerimizi de iyileştirme fırsatı yaratıyoruz” diyor.

Eylül sayımızda, yine Endüstri 4.0 dünyasına yön veren üreticilerin bilgi dağarcığınızı geliştirecek yenilikçi ürün, çözüm ve uygulamalarına yer verdik.

Keyifli okumalar ve sağlıklı günler...