Teknolojiler son yıllarda çok hızlı biçimde gelişirken, geçmişte hiç olmadığı kadar kolay ulaşılabilir ve uygulanabilir hale geliyor. Bunun yanı sıra, gelişen internet ve sensör teknolojileri sayesinde daha önce hiç olmadığı kadar fazla veri üretiliyor. TÜSİAD'ın kısa süre önce açıkladığı "Türkiye'nin Sanayide Dijital Dönüşüm Yetkinliği" raporunda da belirtildiği üzere günümüzde sahip olduğumuz verilerin %90’ı sadece son iki yılda üretildi. Bu verileri depolamanın maliyeti giderek düşerken, veri analizi için kullanılan işlemci gücü ise giderek artıyor. Sanayide dijital dönüşümü mümkün kılan ve artık herkesçe bilinen 11 dijital teknolojinin entegre biçimde çalışması geleceğin fabrikalarının ve değer zincirinin de temelini oluşturuyor.  Artık, dijital teknolojileri farklı uygulama alanlarında kullanan şirketler imalat süreçlerinde iyileşmeler sağlıyor, yeni iş modelleri geliştirebiliyor, böylece tesis yapısı ve üretim süreçlerinde gerçekleştirdikleri bu iyileştirmeler sonucunda üretkenliklerini  artırabiliyorlar.

Gelişmiş sensörler sayesinde her saniye terabaytlarca veri toplanabilirken, veri analizlerini girdi olarak kullanan yapay zeka sistemleri, kendi kendine karar verebilen akıllı sistemlerin kurulmasına olanak sağlıyor. Yakın zamanda yine kullanımının artması beklenen siber-fiziksel sistemlerin sanayideki en önemli yansıması ise “akıllı fabrika” uygulamaları. Akıllı fabrikalar, bünyesinde bulunan siber-fiziksel sistemler sayesinde gerçek zamanlı hareket ederek adaptif ve öngörülü kararlar verebiliyor. 

ST Endüstri 4.0 Uygulamaları, dergimizde her ay bu vizyon ile hareket eden üreticilerle dijitalleşme süreçlerini konuşarak bu yola yeni çıkmaya hazırlanan markalara başarılı uygulama örneklerini sunmaya özen gösteriyoruz. 

Yeni yılın ikinci sayısında "Makina İmalatında Endüstri 4.0 Uygulamaları" kapsamında Nukon Lazer,  Karakoç ve AES markalarının yetkililerinin Endüstri 4.0 odağındaki görüş ve çalışmalarına yer verdik.

Endüstri 4.0 kapsamında akıllı fabrika konseptine uygun makina&hat yatırımları planlayan Çilek Mobilya ve SAP&MES uygulamaları ile ürünlerin dolumu, robotlu paletlemeleri ve depoya sevkini otomatik olarak gerçekleştiren, su bazlı boya üretimini Endüstri 4.0 felsefesine uygun olarak yapan Polisan Kansai Boya fabrikalarının yetkililerinden  yenilikçi projelerini dinledik.


***

Ayın Röportajı'nda 2018’de 5 milyon Euro’luk yatırımla "Uzman Dijitalizasyon Ekibi" kuracaklarını açıklayan Siemens Türkiye Dijitalizasyon Pazarlama Yöneticisi Derya İren'i konuk ederken, yine "Siber Güvenlik" dosya bölümünde Aon Türkiye'nin Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Eryaman ile bilgilendirici bir söyleşi gerçekleştirdik.

Keyifle okumanız dileğiyle…