Yapıyı oluşturan ana unsurlar arasında yer alan demir ve betonun korozyona karşı korunmasında su yalıtımın rolü oldukça büyük Nitekim betonarme yapı sistemlerinin en çok etkilendikleri noktalardan biri suya karşı hassasiyetleri. Binaya suyun nüfuz etmesi durumunda, taşıyıcı elemanlarda bulunan demir donatılar korozyona maruz kalarak paslanıyor. Bu durum yapının ömrünün kısalması anlamına geliyor. Nitekim korozyona maruz kalan bir bina, yapımından sonraki 20 yıl içinde taşıma kapasitesinin yarısından fazlasını kaybedebilmekte. Daha da önemlisi depremin yıkıcı ektisine karşı güçsüz kalıyor. Bu sebeple binaların temelinde su yalıtımının uygulanması hayati öneme sahip. Öte yandan ıslak mekanlarda, çatıda, balkon gibi alanlarda su yalıtımının uygulanması hem konfor hem de yine bina sağlığı anlamına geliyor. Yeni sayımızda özellikle su yalıtımını mercek altına aldık ve de uzmanlarla su yalıtımında dikkat edilecek hususları konuştuk.

Bu sayımızda deniz inşaat sektörünün lider isimleri arasında yer alan Körfez Deniz İnşaatın çalışmalarını mercek altına aldık. Bugüne kadar birçok zorlu projenin üstesinden gelen firma Osman Gazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi birçok mega projeye çözüm sundu. Firmanın çözüm sunduğu projelerden biri de Filyos Liman inşaatı. Yurt dışında da her geçen gün başarılı işlere imza atan Körfez Deniz İnşaatın gündemini, Teknik Müdürü Hançer Özcan ile konuştuk.

Kentsel dönüşüm inşaat sektörünün yeniden canlanmasında kaldıraç niteliğinde diyebiliriz. Dönüşümün en yoğun gerçekleştirildiği şehirlerden biri de Bursa. Nitekim Bursa’daki Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentte devam eden kentsel dönüşüm projesi sayısının 8 olduğunu, şu anda dönüşümü devam eden projelerinde 20 bin bağımsız birimin dönüşümünün sürdüğünü, riskli konut stoğunun yüzde 30’unu yenilediklerini açıkladı. Tarihe ışık tutan mimarisiyle de öne çıkan Bursa’da restorasyon projeleri de hız kazanmış durumda. Kente yeni soluk getirecek bu projeleri ve yeni yapı malzemelerindeki son gelişmeleri Ekim sayımızdan okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.