Tedarik zinciri yönetimi konusunun alt başlıklarından olan depolama ve envanter yönetiminin katkı sağlayabilmesi için stratejik ve operasyonel düzeylerde optimize edilmeleri zorunluluk. Stratejik optimizasyon yer seçimi, ölçek ve tedarik ve dağıtım politikalarını kapsıyor ve konu depo kurulurken, tedarik zinciri ve lojistik ağı tasarımlarken bir kez gündeme geliyor, bir daha ancak sistemde majör değişiklikler olduğunda tekrar gözden geçiriliyor. 

* * *

Operasyonel optimizasyon için de deponun iç işleyişini iyi yönetmek gerektiği düşünülüyor.  Operasyonel optimizasyon ise her an gündemde olan ve çok sayıda metrik ile yönetilmesi gereken, biteviye sürdürülen bir uğraş. Ancak depo verimliliği tedarik lojistiği ile yakından ilgili bir konu olduğundan sadece depo yönetiminin kontrolünde bulunmuyor. Diğer bir deyişle operasyonel başarıda gelen mal miktarı ile zamanının da büyük önemi bulunuyor. Bu gerçek hammadde depolarının izole edilerek yönetilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor! 

* * *

Durumu fark eden bazı firmalar optimizasyon amacıyla hammadde depolarının yönetimlerini satın alma yöneticilerine bırakmaya başladılar. Evet deponun lokal optimizasyonu değil, tedarik zincirinin diğer öğe ve süreçleriyle birlikte optimizasyonu gerekiyor. Çünkü lokal optimizasyonların toplamı total optimizasyonu oluşturmuyor. Ancak sağlıklı çözüm satın almacılara depoyu yönettirmekten değil tedarik zinciri yönetimine geçiş yapmaktan geçiyor. 

Ne yani ürün depolarını da satış sorumluları mı yönetecek!