Sektörünün en köklü firmalarından biri olan Ersaş Alüminyum, Çerkezköy’de yer alan fabrikasında aylık 800 tondan fazla üretim gerçekleştiriyor ve en az 10 bin çeşit kalıpla 5 bin farklı ürünü piyasaya sunuyor. Oldukça havaleli ve hassas bir ürün olan alüminyumun depolama sürecini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla kendi profil stoklama sistemini hayata geçiren Ersaş Alüminyum, bin metrekare alanda ve 600 ayrı sepet içerisinde tam bin ton alüminyumu muhafaza edebiliyor. Ersaş Yönetim Kurulu Başkanı Esat Erdurak ile Ersaş Alüminyum’un Çerkezköy’deki fabrikasında bir araya geldik ve sistemin inceliklerini öğrendik. Profil stoklama sistemini 600 bin dolar yatırım maliyeti ile hayata geçirdiklerini söyleyen Erdurak, projenin avantajlarını ve markanın uzun vadeli projelerini anlattı.

Ersaş Alüminyum’un üretim yeri nerede bulunuyor?

Ersaş Alüminyum’un fabrikası Çerkezköy’de yer alıyor ve 20 bin metrekare alan üzerinde aylık 800 ton alüminyum üretimi gerçekleştiriyoruz.

Üretim hattınızdan ve kapasitenizden bahsedebilir misiniz?

Üretim kapasitemizi ve çeşitliliğimizi ancak stok miktarımızla artırabiliyoruz. Bu sebeple biz Ersaş Alüminyum olarak en az 10 bin çeşit kalıpla çalışıyoruz ve 300 farklı renk çeşidini stoklarımızda yer veriyoruz. Sahip olduğumuz bu çeşitlilik sayesinde en az 5 bin ürünü piyasaya sunuyoruz

Yapı malzemeleri alanında alüminyum oldukça önemli bir yer tutuyor. Peki, alüminyum malzemenin stoklanması ve depolanması aşamasında nelere dikkat ediyorsunuz?

Alüminyum; yüzey olarak taşınması, stoklanması oldukça zor bir malzemedir. Çünkü en ufak bir darbede ürün çizilir ve zarar görür. Ortalama bir alüminyum fabrikasında en az 5 bin çeşit kalıp bulunur. Bu da 5 bin ayrı profil anlamına gelir. Alüminyum sektöründe faaliyet gösteren fabrikalar, 5 bin ayrı profili zarar görmeyecek şekilde stoklamaya çalışır. Şayet raflı sistem tercih eder ve üst üste sıralanırsa en alttaki ürün zaman içerisinde zarar görür. Stok ve depolama konusu bizim sektörümüz için oldukça zor bir süreçtir.

Siz bu zor süreci kolay bir şekilde konumlandırmak için özel bir depolama sistemi geliştirdiniz. Otomatik depolama sisteminiz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ersaş Alüminyum’un ürünlerini çok daha kolay bir şekilde depolamak ve sevkiyatına hazır hale getirmek için alüminyum profil stoklama sistemini hayata geçirdik. Akıllı stoklama ismini de verdiğimiz bu sistemin dizaynından çizimine, yazılımından ölçümlenmesine kadar her aşamayı ben tasarladım. Daha sonra bu sistemin uluslararası patentini aldık ve dünyada bu sistemi hayata geçiren tek firma olduk.

Alüminyum profil stoklama sisteminin teknik özellikleri ve öne çıkan avantajları nelerdir?

Bu sistemin en önemli özelliği, alüminyumları yatay olarak değil, dikey olarak stoklayabilmemizdir. Bin metrekare alanda ve 600 ayrı sepet içerisinde tam bin ton alüminyum stoklayabiliyoruz. Bu da bize hem alan açısından avantaj sağlıyor hem de üretim aşamasında hız kazandırıyor.

Alüminyum fabrikalarında yer oldukça değerlidir. Bu sebeple her santimetrekareyi doğru şekilde kullanmak gerekir. Biz bu projeyi dik bir şekilde tasarladığımız için fabrikanın ölü alanlarını avantajlı bir şekilde kullandık. Ayrıca raf araları olmadığından dolayı forklift için ekstra bir alan ayırmamıza gerek kalmadı.

Otomatik depolama sisteminin öne çıkan bir diğer avantajı ise hızlı bir şekilde hareket edebilmesidir. Bu sistem sayesinde 20 dakikada 14 ton ürünü tırın üzerine bırakabiliyoruz. Üstelik bu hızı hem oldukça hassas hem de 6 metre uzunluğa sahip alüminyum malzeme için yapabiliyoruz. Bu uzunluğa ve 14 ton ağırlığa sahip ürünü, sistem raftan alıyor ve tırın üzerine bırakıyor. Kısaca bu sistem bize her açıdan avantaj sağladı diyebiliriz.

Depolama yaparken ürünleri nasıl gruplandırıyorsunuz?

Alüminyumu stoklarken ayrı gözlere koymak gerektiği gibi takımlarına göre yan yana dizmek gerekiyor. Çünkü sevkiyat, ürünlerin takımlarına göre hazırlanıyor. Üretim kapasitemiz her ay arttığı için her gün sevkiyatımız gerçekleşir. Bu sevkiyatın doğru bir şekilde ilerlemesi için stoklamanın en ideal şekilde konumlanması gerekir.

Projenin yatırım bedeli hakkında bilgi verebilir misiniz? Kendini ne kadar sürede amorti edecek?

Biz bu sistemi 600 bin dolara mal ettik. Üretim ve sevkiyat aşamasında bize sağladığı avantajları düşünecek olursak, kendini kısa süre içerisinde amorti edecektir. Diğer taraftan da alüminyum sektörü için otomatik depolama sistemi yapan yabancı firmalar bulunuyor. Onlarla görüştüğünüz zaman, benim yaptığım sistemin yarı kapasiteli olanı için 5 milyon dolar yatırım bedeli istediğini görebilirsiniz. Biz aslında bu sistemi hayata geçirerek her açıdan kar elde ettik.

Depolama sisteminin otomasyon tarafını nasıl gerçekleştirdiniz? Özellikle yazılım süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

Geliştirdiğimiz depolama alanı, tam otomasyonlu bir sisteme sahiptir. Alt yapısı için tüm çalışmalar tamamlandı ve insansız bir şekilde çalışılmasına olanak sağladı. Ancak şu an vakit yetersizliğinden dolayı yarı otomatik şekilde çalışmaktadır. Kısa süre içerisinde otomasyon tarafını harekete geçirerek tam otomatik şekilde çalışmasını sağlayacağız.

Ürünlerinizi stokladığınız başka bir depo alanınız daha var mı?

Alüminyum sektörünün en kıymetli parçaları, stoğunda yer alan kalıplarıdır. Sahip olduğumuz bu kalıplar sayesinde müşterinin ihtiyacına yönelik üretim gerçekleşmektedir. Bizim kalıplarımızı arşivleyebildiğimiz ayrı bir stok sistemimiz daha bulunuyor. Bu sistem sayesinde de fabrikada sıfır yer kaybımız var diyebiliriz.

Geliştirdiğiniz bu çözüm için sizlerle görüşmek isteyen ya da fabrikanızı ziyaret eden kişiler oldu mu?

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, “Fabrika içini verimli kullanma” konusunda görüşlerimi bildirme amacıyla konuşma yapmam için beni üniversiteye davet ettiler. Üniversitedeki öğrencilere bu konuyla ilgili seminer verdim ve projenin detaylarını anlattım. Ayrıca zaman zaman gerek sektör gerek sektör dışındaki sanayicileri fabrikamızda ağırlayarak sistemi gösteriyoruz. Yurt dışında faaliyet gösteren bir firma ise aynı sistemin kendi fabrikasına kurulmasını istedi.

Ersaş Alüminyum’un gündeminde yeni fabrika yatırımları bulunuyor? 2018 yatırımlarınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?

2018 yılı içerisinde iki yeni fabrika yatırımı yapmayı planlıyoruz. Egene 1 Organize Sanayi’de 100 dönüm alan üzerinde yer alıyor ve inşaat çalışmaları devam ediyor. Fabrikanın 15 bin metrekaresinde çalışmalar tamamlandı. Nitekim Pal System’in PVC aksamı burada imal edilmeye başlandı. Pal System pencere profili hazır paket sistemini de bu fabrikada üretip, tüm dünyaya ihracatını gerçekleştireceğiz.

İkinci fabrikamızı ise İran’da inşa edeceğiz. Bu fabrika içerisinde yeni pencere sistemimizde ihtiyaç duyulan plastik ürününü imal edeceğiz. Fabrikayı İran’da açmak istememizin nedeni ise orada petrol çok daha ucuz olması ve ham maddeye yakın olmasıdır.